Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sprijinul lui Putin: Fantoma lui Boris Elțîn

Din punct de vedere al cifrelor seci, aventurile războinice ale lui Putin sunt un dezastru economic. Rusia, aflată în proces de recuperare a decalajelor față de Europa atât înainte de criză cât și după, a trecut în recesiune economică din cauza sancțiunilor economice (și al prețului scăzut al petrolului). În graficul de mai jos (indicator Banca Mondială: NY.GDP.PCAP.PP.KD) prima linie punctată este evoluția economiei Uniunii Europene , a doua linie punctată reprezintă economia Rusiei iar linia continuă este o extrapolare grosieră a situației economice dacă nu ar fi intrat în criză. Împreună, sancțiunile și prețul petrolului au tăiat, teoretic, 20% din ceea ce ar fi putut fi economia Rusiei astăzi.

content-image

Este adevărat că Vladimir Putin nu poartă responsabilitatea pentru piețele internaționale (deși o relație mai bună cu Occidentul i-ar fi permis o mai mare marjă de manevră în economia internă). Dar, politic vorbind, liderii tind să ajungă țapi ispășitori pentru problemele țărilor lor.

Oricum, cifrele economice seci nu arată decât o parte din poveste. Cealaltă parte este că cheltuielile militare (BM: MS.MIL.XPND.GD.ZS) aproape s-au dublat din 2011 până în 2016. Altfel spus, un buget din ce în ce mai sărac a trebuit să taie (proporțional) din ce în ce mai mult pentru aventurile războinice ale dlui Putin.

content-image

Mai mult, dată fiind structura de putere în Rusia și limitele puterii populare, este rezonabil să credem că greul crizei și al cheltuielilor militare l-a purtat rusul de rând mai degrabă decât clasa oligarhilor. Dealtfel, putem vedea cum Kremlinul a început să umble la fondurile pentru infrastructură și pensii.

Și, totuși, credibilitatea lui Vladimir Putin rămâne relativ neafectată. Cetățenii înțeleg foarte bine ce fel de guvernare internă au, dar tind să dea vina pe cei din jurul liderului și pe restul oligarhilor. O parte din acest fenomen este explicată, fără îndoială, de coalizarea națiunii pe timp de război. Dar ce faci când războiul (purtat peste granițe) îți ia pâinea din farfurie?

Să ne uitam din nou la primul grafic. Oricât de proastă ar fi economia Rusiei acum, ea este paradiziacă în comparație cu situație de pe vremea lui Boris Elțîn. Ca să vedeți și mai bine, copiez mai jos graficul speranței de viață (BM: SP.DYN.LE00.IN). La începutul anilor 90 valoarea acestui indicator în Rusia (albastru) scade chiar sub cea din Moldova (verde). Asta în condițiile în care sărăcia din Moldova este mult mai adâncă decât cea din Rusia.

content-image

 

Suficient de mulți ruși mai țin minte perioada anilor 90. Nu doar sărăcia ci și umilința. Acestor ruși, Vladimir Putin le-a dat înapoi nu doar un nivel de viață "decentă" ci și mândria și respectul de sine. Nu teama de poliția secretă ține regimul intact cât teama că haosul de pe vremea lui Elțîn se va întoarce.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.