Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stelian Țurlea prezintă cartea zilei: 'Husarii de 17 ani', de Lu Nei

europafm.ro
carte

Cele zece texte care alcăturiesc cartea de față vor fi o surpriză pentru toți cititorii, descriind o lume surprinzătoare, neașteptată, arată scriitorul Stelian Țurlea, în Mediafax.

Autorul acestei cărți este chinez, s-a născut în 1973, trăiește la Shanghai, a fost director într-o agenție de publicitate, înainte de a deveni scriitor profesionist, și și-a publicat primul roman în 1998.

Se descrie pe el însuși drept „unul dintre cei mai puțin educații tineri scriitori din China”. A avut de la 19 ani diferite meserii mărunte pe șantiere și fabrici. A publicat mult, romanele sale s-au bucurat de succes, multe au fost traduse, unul a fost ecranizat. A primit numeroase premii.

Scriu editorii: „Adolescenţii protagonişti din prima parte a colecţiei, Husarii de 17 ani, au fost prima generaţie pierdută a Chinei, într-o perioadă când ţara trecea prin cea mai mare revoluţie socială din istoria modernă. Având norocul să nu prindă perioada tumultuoasă din timpul Revoluţiei Culturale, când vechiul sistem de valori fusese condamnat ca fiind feudal şi retrograd, iar majoritatea şcolilor fuseseră închise şi numai câţiva selectaţi aveau dreptul la o educaţie academică, ei au fost, prin urmare, condamnaţi să crească într-o lume pustiită moral. Neavând posibilitatea de a intra la licee de elită, ajungeau la şcoli tehnice şi profesionale, iar cei patruzeci de husari erau văzuţi ca nişte semi-rataţi, deoarece având viitorul loc de muncă asigurat, erau şi ei condamnaţi la un statut social relativ inferior. Aproape că poţi simţi angoasa şi durerea celor patruzeci de puşti cu gură mare, care transmit un sentiment de pierzanie prin escapadele şi purtările lor rebele.

Citește și: Luptele interne din TVR pentru conducerea televiziunii! Dezvăluirile lui Ionuț Cristache: 'Nu cumva poate fi încadrat la trafic de influență?'

În contrast cu prima parte a culegerii, unde acţiunea se petrece în cea mai îndepărtată provincie chineză din nord, Jilin, o zonă oarecum nesofisticată, acţiunea din cea de a doua parte, Fugi, nu te opri, frăţioare, are loc în Shanghai, cel mai cosmopolit oraş din China. Localnicii, cu bogăţiile lor neegalate de restul naţiunii, îşi ocupă locul privilegiat pe scara socială, privindu-l ca pe un drept din naştere, şi au o suspiciune înnăscută faţă de toţi cei care se zbat să ajungă la acelaşi nivel de prosperitate. Protagonistul, crescut într-o familie destul de înstărită, a trebuit să-şi înfrângă propriii demoni ca să-şi schimbe via-ţa. El nu a trebuit să se lupte pentru supravieţuire, precum cei mai pu-ţin norocoşi, ci a fost mai degrabă vorba de o luptă asemănătoare cu cea pe care o duc cei care au <>, o boală socială care se regăseşte nu doar în rândul celor tineri, ci şi printre cei în vârstă.”

Cartea de față va fi o surpriză pentru toți cititorii, descriind o lume surprinzătoare, neașteptată. Lu Nei – Husarii de 17 ani. Traducere de Ana-Maria Florea. Editura Junimea, colecția Epica. 159 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.