Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Streptococul care provoacă scarlatina face ravagii în grădiniţe

Spitalele de copii au fost luate cu asalt în aceste zile, unde s-au înregistrat foarte multe cazuri de faringite sau angine streptococice, relatează evz.ro

S treptococul responsabil de declanșarea scarlatinei este „în floare” în această perioadă în unitățile de învățământ din România, mai ales în grădinițe. În ultimele zile, medicii de gardă de la spitalele de copii din București s-au confruntat cu sute de cazuri de afecțiuni determinate de bacteria denumită „streptococ de tip A”, printre complicațiile suferite de copii fiind faringitele acute sau anginele streptococice acute.

„Au fost zile când am avut și 300 de copii la camera de gardă, iar majoritatea diagnosticelor au fost de faringite și angine, cauzate de infecțiile bacteriane. Streptococul beta hemolitic de grup A este cel care declanșează scarlatina, însă, din fericire, la puțini copii se manifestă această boală”, ne-a declarat dr. Denis Stănescu, șefa Unității de Primiri Urgențe a Spitalului de copii „Marie Curie”, din București.

Pot fi purtători fără simptome

Și la „Grigore Alexandrescu” este agitație mare în aceste zile. „Ne aflăm în sezonul în care acest streptococ umblă foarte mult și se ia din colectivitate, mai ales de la grădinițe. Am avut, în medie, două cazuri de scarlatină pe săptămână, în ultima lună, pe care le-am trimis către spitalele de boli infecțioase. Dar cele mai multe cazuri au fost de faringite, cauzate de streptococ. Pot fi copii purtători ai acestui streptococ, fără însă să manifeste simptome. De aceea, recomandăm ca părinții ai căror copii învață în unități unde s-a descoperit prezența streptococului, să meargă la medic pentru a le face celor mici exudate faringiene și nazale”, ne-a explicat medicul Raluca Alexandru, purtătoarea de cuvânt a spitalului de copii „Grigore Alexandrescu” din București.

Și-a ținut copilul acasă, preventiv

Una dintre școlile bucu reștene, în care câțiva copii au fost diagnosticați cu streptococul scarlatinei, este 197, din Drumul Taberei. O mămică a preferat să-și „retragă” fetița o săptămână, de frica scarlatinei.

„Ni s-a spus că sunt copii cu streptococul beta hemolitic A și am preferat să-mi țin copilul acasă, decât să meargă la școală și să se îmbolnăvească. Am înțeles că se închide școala doar în cazul în care sunt 50 de copii diagnosticați. I-am făcut analizele și fețița este sănătoasă. Sper ca de acum să se intre în școală doar pe baza analizelor”, ne-a spus Liliana Bogdan (45 de ani), din București.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.