Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU Pandemia le-a spulberat tinerilor mitul despre carieră: se angajează mai devreme și au aşteptări salariale realiste

angajari

Pandemia a schimbat felul în care se raportează tinerii la carieră: se angajează mai devreme, au aşteptări salariale realiste. Cele mai căutate domenii sunt vânzările şi IT, arată o analiză a eJObs. Criza care a afectat şi piaţa muncii în ultimele luni a avut un impact puternic asupra felului în care tinerii se raportează la viaţa lor profesională, inclusiv în cazul celor care se află la primul job, iar vârsta la care aceştia aplică pentru joburi s-a redus semnificativ, informează Mediafax.

Astfel, dacă până anul acesta candidaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani aplicau semnificativ mai puţin decât cei din categoriile 25-35 de ani şi 36-45 de ani, ultima jumătate de an a declanşat o responsabilizare cu efecte vizibile imediat, arată o analiză a eJObs, conform Ziarului Financiar.

Citește și: VIDEO - Un preot din Sectorul 6 a mobilizat 100 de credincioși și 100 de polițiști să doneze sânge, după scăderea numărului de donatori în pandemie

În doar câteva luni, aceşti candidaţi tineri şi foate tineri i-au depăşit pe cei din segmentul 36-45 şi se apropie foarte mult de cei din zona 25-35 de ani.

„Vorbim despre categoria care a crescut cel mai mult, din punctul de vedere al aplicărilor. În luna septembrie, spre exemplu, au fost aproape 500.000 de tineri care au aplicat pentru unul sau mai multe dintre joburile disponibile pe eJobs. Comparativ, segmentul 25-35 de ani, în mod tradiţional cel mai activ pe piaţa muncii, a cumulat aproximativ 550.000 de aplicări”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Domeniile cele mai căutate de tineri sunt vânzările şi IT-ul, un alt sector de care sunt atraşi şi în care aplică fiind cel de relaţii clienţi / call center, urmat, la egalitate, de marketing, resurse umane şi contabilitate.

„Companiile care oferă servicii de relaţii clienţi şi call center sunt recunoscute pentru numărul mare de tineri pe care îl angajează şi sunt considerate un foarte bun punct de pornire în carieră. De altfel, sunt şi unul dintre cei mai mari angajatori, chiar şi în această perioadă, când în alte industrii planurile de expansiune şi-au mai redus din intensitate”, explică Bogdan Badea.

Citește și: Discurs viral susținut de Bill Gates despre inegalitățile sociale în criza Covid-19: ’A adâncit aceste diferențe chiar mai rău!’ Când va fi gata vaccinul

Cu toate că numărul de joburi entry level disponibile în piaţă este în continuare mare, candidaţii aflaţi la început de carieră se confruntă cu o serie de probleme. Lipsa experienţei, percepţia că în realitate sunt prea puţine joburi pentru tineri, faptul că nu ştiu cum să gestioneze întrebările din timpul unui interviu de angajare, salariile mici sau lipsa consilierii profesionale sunt principalele obstacole pe care le au cei care vor să se angajeze pentru prima oară.

„Este important ca ei să ştie că multe dintre aceste argumente nu au o susţinere reală. Sunt multe joburi care cer experienţă zero, sunt din ce în ce mai mulţi angajatori dispuşi să investească în instruirea noilor angajaţi. Pe de altă parte, sunt de acord că se resimte în piaţă lipsa consilierii profesionale adecvate. Tinerii ar trebui să ştie cum să se orienteze, cum să îşi dea seama pentru ce joburi sunt potriviţi, cum să îşi facă CV-ul, cum se prezinte la un interviu de angajare şi aşa mai departe. Tocmai de aceea noi am creat un spaţiu special destinat lor, platforma www.primul-job.ro, unde găsesc nu doar joburi exclusiv entry level, ci şi o serie de articole şi ghiduri care să-i ajute să se angajeze mai repede”, spune Bogdan Badea.

Întrebaţi ce contează cel mai mult atunci când caută un job, respondenţii au răspuns că, mai presus de salariu, sunt atenţi la perspectivele de dezvoltare profesională şi la planul de carieră pe care îl oferă viitorul angajator. Tot tinerii mai caută stabilitate, o atmosferă plăcută în cadrul echipei şi posibilitatea de a lucra part time.

Atunci când vine vorba despre aşteptările legate de bani, pentru un sfert dintre tinerii implicaţi în sondaj salariul pe care l-ar cere este cuprins între 1.700 şi 2.000 de lei, iar alţi 25% menţionează o sumă cuprinsă între 2.100 şi 2.500 de lei.

Citește și: Vaccinul anti-Covid-19 va fi fabricat extrem de greu! Încă un gigant din doemniul farmaceutic își suspendă studiile: pericol pentru pacienți

Pentru 14% dintre ei salariul vizat porneşte de la 2.600 şi ajunge la 3.000 de lei, iar 12% vor între 1.500 şi 1.700 de lei.

Unu din 10 candidaţi ar cere salarii între 3.100 şi 4.500 de lei şi doar 4% cred că s-ar califica pentru un venit salarial mai mare de 4.500 de lei.

Studiul a fost efectuat în perioada iulie – august 2020, pe un eşantion de 1.967 de respondenţi cu vârste între 18 şi 24 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.