Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA ia în considerare impunerea de sancțiuni legate de construcția gazoductului Nord Stream 2

Business24.ro
conducta gaze

Statele Unite încă ar putea să impună sancţiuni legate de construcţia gazoductului Nord Stream 2, care ar aduce gazul rusesc direct în Germania pe sub Marea Baltică, a declarat joi secretarul american pentru energie Rick Perry, informează Reuters preluată de Agerpres

Perry, care efectuează vizite în state est-europene, a făcut această declaraţie la Varşovia, în contextul în care administraţia preşedintelui Donald Trump caută să încurajeze cumpărarea de gaze din Statele Unite sau de la alţi furnizori în loc să crească achiziţiile din Rusia.

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă Washingtonul ar putea impune sancţiuni companiilor care lucrează la proiect, Perry a declarat: "Eu nu am văzut niciun semn că vom ajunge vreodată în punctul în care putem sprijini Nord Stream 2".

El a adăugat că "sancţiunile au fost o opţiune pe care preşedintele a menţinut-o".

Gigantul producător de gaz Gazprom din Rusia este acţionarul unic în Nord Stream 2, cu o participaţie de 50% la proiectul evaluat la 9,5 miliarde de euro (11 miliarde dolari). Partenerii din Vest ai Gazprom sunt OMV austriac, alături de Uniper, Wintershall, Shell şi Engie.

În octombrie, CEO al grupului OMV a declarat că este optimist că Danemarca va aproba proiectul anul viitor şi noua rută de transport de gaze va deveni operaţională la sfârşitul anului 2019.

Construcţia conductei, care va dubla cantitatea de gaze pe care Rusia o poate pompa pe sub Marea Baltică către Germania, ocolind rutele tradiţionale prin Ucraina, a fost puternic criticată de Polonia şi Statele Unite.

Varşovia şi Washingtonul au semnat joi o declaraţie comună privind consolidarea cooperării în domeniul securităţii energetice.

"Acesta este de asemenea un semnal clar că SUA susţin ferm o politică de securitate energetică pro-Polonia şi pro-Europa", a declarat Perry la Varşovia în legătură cu înţelegerea.

"Securitatea energetică necesită, la rândul său, diversitate energetică. Acesta este motivul pentru care ne opunem proiectului Nord Stream 2 care ar creşte în continuare dependenţa energetică periculoasă pe care multe ţări europene o au faţă de Federaţia Rusă", a notat Perry.

Ca parte a unui plan mai larg de reducere a dependenţei de gazul rusesc, Polonia şi-a majorat achiziţiile de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite.

Joi, firma de stat poloneză de petrol şi gaze PGNiG a semnat un acord pe termen lung cu compania americană Cheniere pentru furnizarea de GNL

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.