Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țeapa lui Dodon

Dodon se dovedeşte pe contrasens nu doar cu democraţia şi aspiraţiile moldovenilor de a trăi într-un stat de drept şi o societate civilizată, ci şi cu istoria, confundându-l pe Ştefan cu vărul său de la Bucureşti, Vlad Ţepeş.

Iar să invoci ţeapa după ce ai promis că „vor sări surcele” din cei care au jefuit sistemul bancar – asta da gafă! Dar şi ce naivitate să crezi că vei câştiga alegerile speriindu-i pe moldoveni cu războiul civil! „Un război cumplit”, „acest pericol există”, zice Dodon. Indicând clar că tot ce le poate garanta moldovenilor atâta e: frică, izolare şi continuitatea sistemului oligarhic şi corupt de putere abuzivă.

Învins în mod surprinzător în primul tur, el a calificat ca „electorat paralel” diaspora, unde a avut numai 3,6% din voturi, iar Maia Sandu 70%. E vorba de milionul de moldoveni care au reuşit să se salveze pe cont propriu în UE, datorită paşapoartelor româneşti şi eliminării vizelor spre restul UE, şi care ţin Republica Moldova pe linia de plutire prin transferuri financiare echivalente anual cu 15% din PIB.

Aceşti dezrădăcinaţi sunt, la fel ca în cazul României, vectorii modernizării. Ar trebui să fie un proces natural, de vreme ce 70% din exporturile republicii merg spre Uniunea Europeană. O Uniune Europeană care alocă fonduri substanţiale pentru reabilitare de drumuri şi acces la apă potabilă între Prut şi Nistru, iar în acest an în mod special pentru combaterea pandemiei şi a crizei economice. Şi asta cu toate reproşurile europene la adresa lipsei de reforme de la Chişinău.

Ce ar însemna, însă, un preşedinte credibil la Bruxelles şi deschis dialogului şi cooperării cu Occidentul, aşa cum e Maia Sandu?...

Stă în puterea moldovenilor să-şi decidă viitorul, dincolo de socotelile altora.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.