Una dintre misiunile think-tank-ului INACO - Inițiativa pentru Competitivitate este monitorizarea clasamentelor globale dedicate competitivității și antreprenoriatului, deschiderea de noi oportunități derivate din cele mai bune practici mondiale în domeniu. Detalii aici: http://inaco.ro/statistici-2/

Azi aducem în atenția cititorilor, oamenilor de afaceri și a decidenților publici, strategiile locale cu cele mai bune rezultate în stimularea antreprenoriatului feminin, absente în România în prezent, dar necesare pentru creșterea calității vieții.

Indicele DELL pentru anul 2016 (the 2016 Women Entrepreneur Cities Index – WE Cities) măsoară capacitatea oraşelor de a atrage şi susţine femeile-antreprenoare cu potenţial ridicat, doamnele care doresc să-și crească afacerea (IHS, 2016, Rating Global Cities’ Ability to Attract and Support High Potential Women Entrepreneurshttp://i.dell.com/sites/doccontent/corporate/secure/en/Documents/Dell-WE-Cities-Rating-Exec-Summary-final-61316.pdf, p. 4).

Unicitatea scorului DELL constă în faptul că:

• Analiza se raportează la oraşe şi nu la ţări, pentru a arăta impactul politicilor și programelor naţionale la nivel local.

• Este o evaluare globală (dar nu este atotcuprinzătoare, limitându-se la 25 de orașe din lume / 50 orașe globale înregistrate de the Dell Future Ready Economies – FRE).

• Se concentrează în mod specific asupra femeilor-antreprenoare, respectiv asupra femeilor care au potențialul de a-și dezvolta afacerea.

• Mulți indicatori au fost construiți în mod unic (prin intermediul rețelelor sociale și a site-urilor) utilizând surse și date disponibile în 2016 (Rating Global Cities’ Ability…., p. 30).

Indicele DELL pe 2016 al Oraşelor cu Femei-Antreprenoare se calculează ca medie a două scoruri pentru pilonii: Mediul de lucru şi Mediul Favorabil. În prima categorie intră:

– Piețe,

– Talent şi

– Capital,

iar în cea de-a doua:

– Tehnologie şi

– Cultură.

Ratingul global are 70 de indicatori, dintre care 44 au o componentă bazată pe gen. Indicatorii individuali au fost ponderați pe baza a patru criterii: relevanța, calitatea datelor complementare, unicitatea în indice şi componenta de gen (Rating Global Cities’ Ability…., p. 7).

Tabel: Indicele Oraşelor cu Femei-Antreprenoare

LocŢară
1NEW YORK
2REGIUNEA GOLFULUI SAN FRANCISCO
3LONDRA
4STOCKHOLM
5SINGAPORE
6TORONTO
7WASHINGTON, DC
8SYDNEY
9PARIS
10SEATTLE
11MUNCHEN
12AUSTIN
13BEIJING
14HONG KONG
15TAIPEI
16SHANGHAI
17TOKYO
18MEXICO CITY
19SAO PAULO
20SEOUL
21MILANO
22DELHI
23JOHANNESBURG
24JAKARTA
25ISTANBUL

Sursa: IHS, 2016, Rating Global Cities’ Ability to Attract and Support High Potential Women Entrepreneurshttp://i.dell.com/sites/doccontent/corporate/secure/en/Documents/Dell-WE-Cities-Rating-Exec-Summary-final-61316.pdf, p. 10.

New York se situează pe primul loc în rândul celor 25 de orașe, pentru capacitatea sa de a atrage și sprijini femei-antreprenoare cu un potențial ridicat, având un Mediu de operare de top și un Mediu Favorabil care clasează acest oraș pe locul 5. În timp ce oraşul New York se clasează pe locul 1 la capitolul Piețe și Capital, acesta este pe locul 2 la Cultură și pe locul 4 la Talent. Este în top pentru performanța sa în politica favorabilă Accesului la piață și este numărul 2 la Frecvența și Valoarea finanțării pentru întreprinderile cu femei-antreprenoare.

Zona Golfului – San Francisco (alcătuită din zonele metropolitane San Francisco și San Jose) se situează pe locul doi în clasament – fiind pe locul doi la Mediul de operare și locul 6 la Mediul favorabil. Este însă pe locul 1 la Talent și pe locul 2 la Capital şi Pieţe, respectiv pe locul 1 la Accesul pe piețe și la Frecvența și valoarea finanțării pentru întreprinderile înființate și conduse de femei.

Londra se situează pe locul trei, ocupând locul doi în ceea ce privește Accesul pe piețe şi locul trei la Mediul de operare și Capital.

Stockholm și Singapore ocupă poziţiile 4, respectiv cinci în clasamentul general. Stockholm este pe locul 1 la Mediu favorabil și la Tehnologie, dar a obținut locul 9 la Cultură.

Singapore se situează în prima treime din cele 25 de orașe pe sub-indicatorul: Talent, Cultură și Tehnologie (Sursa: From High Potential to High Growth: Dell 2016 Index Ranks Top 25 Global Cities for Women Entrepreneurs, Date : 22/06/2016 http://www.dell.com/learn/ae/en/aecorp1/press-releases/2016-06-22-dell-2016-index-ranks-top-25-global-cities-for-women-entrepreneurs).

Top 10 la pilonul Pieţe: New York, San Francisco,  Zona Golfului San Francisco, Londra, Seattle, Paris, Austin, Toronto, Washington DC, Sydney, Milano (Rating Global Cities’ Ability…., p. 10).

Top 10 la pilonul Cultură: Toronto, New York, Sydney, Munchen, Singapore, Londra, Zona Golfului San Francisco, Paris, Stockholm, Sao Paulo (Rating Global Cities’ Ability…., p. 10).

Top 10 la pilonul Capital: New York, Zona Golfului San Francisco, Londra, Shanghai, Washington DC, Seattle, Beijing, Austin, Hong Kong, Stockholm (Rating Global Cities’ Ability…., p. 10).

Top 10 la pilonul Talent: Zona Golfului San Francisco, Munchen, Washington DC, New York, Paris, Beijing, Londra, Singapore, Toronto, Shanghai (Rating Global Cities’ Ability…., p. 10).

Top 10 la pilonul Tehnologie: Stockholm, Beijing, Singapore, Austin, Shanghai, Munchen, Hong Kong, Taipei, Delhi, Mexico City (Rating Global Cities’ Ability…., p. 10).

Sursa: Text preluat de pe site-ul INACO - Inițiativa pentru Competitivitate: http://inaco.ro/2017/05/17/topul-mondial-al-oraselor-care-au-sustinut-antreprenoriatul-feminin-in-2016/, pe baza raportului IHS, 2016, Rating Global Cities’ Ability to Attract and Support High Potential Women Entrepreneurshttp://i.dell.com/sites/doccontent/corporate/secure/en/Documents/Dell-WE-Cities-Rating-Exec-Summary-final-61316.pdf,