Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE cere Ungariei să stopeze fraudarea fondurilor europene

Ungaria este campioana neregulilor cu fonduri europene, conform Oficiului de Luptă Anti-Fraudă al Uniunii Europene – OLAF. Totuși, regimul Orban se pregătește să pună mâna pe cei 6,3 miliarde de euro nerambursabili, care i-ar reveni în cadrul Mecanismului de Relansare și Reziliență, aprobat marți de Parlamentul European. În acest context, Comisia Europeană cere Ungariei să-și modifice legislația privind achizițiile publice, pentru a corecta ”neregulile sistemice” ce permit fraudarea banilor europeni.

Într-un clasament al neregulilor în cheltuirea fondurilor UE pentru intervalul 2015 – 2019, Ungaria a ocupat primul loc, cu 43 de investigații ce au vizat-o, dintr-un total de 230 de anchete la nivelul UE, și cu nereguli în utilizarea a 3,93% din fondurile europene pe care Ungaria le-a accesat. Pentru comparație, a doua clasată, Slovacia, a avut cheltuieli incorecte însumând doar 0,53% din banii de la UE, în vreme ce România numai 0,35%. Media europeană a fost de 0,36%. Așa a ajuns Ungaria să deţină recordul celei mai mari corecții financiare din istoria fondurilor structurale, conform unei evaluări a Comisiei Europene, dezvăluită de Reuters. Între proiectele cu nereguli majore se află construcția unei linii de metrou în Budapesta și un proiect turistic la Lacul Balaton.

Executivului european îi revine, până la final de aprilie, misiunea de a aproba planurile naționale de relansare și reziliență, pe baza cărora se vor aloca banii europeni. În această perspectivă, Comisia a cerut guvernului maghiar modificarea legislației pentru achizițiile publice, cerând transparență și concurență reală. Documentul intern al Comisiei Europene, citat de agenţia de presă, arată că Ungaria conduce și în topul licitațiilor cu o singură ofertă din UE. De asemenea, Bruxelles-ul critică lacunele din legea privind conflictele de interese.

„Ar fi complet iresponsabil din partea Comisiei să permită gestionarea fondurilor printr-un sistem care nu are în vigoare regulile antifraudă necesare”, a apreciat directorul adjunct al Transparency International EU, Nicholas Aiossa.

În toamnă, deranjat de raportul OLAF, Viktor Orban protesta: ”Nu accept că Ungaria este mai coruptă decât Austria, Germania și Danemarca”. În clasamentul menționat pentru 2015-2019, Danemarca figurează cu zero anchete și zero fonduri UE fraudate…

Va recurge acum liderul maghiar la un nou șantaj la adresa UE, în condițiile în care mecanismul de relansare economică europeană trebuie, după cum amintește Le Figaro, să fie ratificat de statele membre? În decembrie, Angela Merkel a reușit, abia în ultimul moment al președinției germane a Consiliului UE, să deblocheze planul amenințat cu veto de un Orban care cerea renunțarea la condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

”Ungaria se rupe de UE pentru vaccinurile Rusiei și Chinei”, atenţiona ieri EU Observer, remarcând că autoritățile maghiare sunt singurele din Uniune care au autorizat vaccinul rusesc, fără a aștepta aprobarea Agenției Europene a Medicamentului.

Se deschide oare o nouă fractură Budapesta-Bruxelles, de această dată din cauza fondurilor europene amenințate de riscul de fraudă? Unde va duce ruperea de către Ungaria, rând pe rând, a punților care o mai leagă de UE?

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.