Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou studiu cu privire la COVID-19: Fuziunea celulelor cerebrale, proces care nu a mai fost văzut până acum

20minutos.es
Centaurus covid coronavirus

Un studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Queensland din Australia a arătat că anumite virusuri, precum SARS-CoV-2, pot cauza fuziunea celulelor cerebrale, ducând la o funcţionare defectuoasă ce poate declanşa simptome neurologice cronice, informează Xinhua, potrivit Agerpres.

În cadrul acestui studiu, publicat miercuri în revista Science Advances, cercetătorii de la universitatea australiană au examinat efectele virusurilor asupra sistemului nervos şi au precizat că SARS-CoV-2 a fost detectat în creierele persoanelor care suferă de COVID-19 de lungă durată la mai multe luni după infecţia iniţială.

"Am descoperit că boala COVID-19 îi face pe neuroni să treacă printr-un proces de fuziune celulară, care nu a mai fost văzut până acum", a explicat Massimo Hilliard, coautor al studiului şi profesor la Universitatea Queensland.

"După infectarea neuronală cu SARS-CoV-2, proteina Spike devine prezentă în neuroni, iar odată ce neuronii fuzionează, ei nu mor. Ei fie încep să funcţioneze sincron, fie încetează împreună să mai funcţioneze", a adăugat Massimo Hilliard.

Profesorul australian a comparat rolul neuronilor cu cel al cablurilor care conectează întrerupătoarele electrice cu becurile din bucătărie şi din baie.

"Odată ce fuziunea are loc, fiecare întrerupător ori aprinde luminile în bucătărie şi în baie în acelaşi timp, ori pe niciuna dintre ele. Este o veste proastă pentru două circuite independente", a adăugat Massimo Hilliard.

"Potrivit cunoştinţelor noastre actuale, ceea ce se întâmplă atunci când un virus pătrunde în creier poate avea două urmări - fie moartea celulelor, fie inflamarea lor", a declarat Ramon Martinez-Marmol, un alt coautor al studiului şi cercetător la Universitatea Queensland. "Însă noi am arătat un al treilea rezultat posibil, care este fuziunea neuronală", a adăugat el.

Ramon Martinez-Marmol a menţionat că numeroase virusuri infectează sistemul nervos şi cauzează inflamarea celulelor, inclusiv HIV, virusul rabic, cel al encefalitei japoneze, virusul rujeolei, virusul herpes simplex şi virusul Zika.

"Studiul nostru dezvăluie un nou mecanism pentru evenimente neurologice care au loc în timpul unei infecţii virale. Mecanismul reprezintă o potenţială cauză majoră a bolilor neurologice şi a simptomelor clinice, care este încă neexplorată", a adăugat acelaşi cercetător.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.