Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Una dintre cele mai prestigioase universități din SUA va acoperi picturile dedicate lui Columb pentru că oferă o imagine distorsionată despre colonialism

politically correct

Universitatea Notre Dame (University of Notre Dame), una dintre cele mai vechi şi mai prestigioase instituţii de învăţâmânt din Statele Unite, va acoperi picturile murale dedicate lui Cristofor Columb dintr-una din clădirile sale, deoarece oferă o imagine distorsionată despre istoria Americii coloniale, informează AFP preluată de Agerpres.

Cele 12 fresce se află în clădirea principală a acestei renumite instituţii de învăţământ catolice şi prezintă diferite momente din viaţa şi călătoriile faimosului genovez.

Pentru cei care le contestă, aceste picturi murale realizate la sfârşitul secolului al XIX-lea vehiculează nişte stereotipuri depăşite despre amerindieni şi ignoră consecinţele devastatoare ale colonialismului.

Într-o scrisoare deschisă, preşedintele universităţii, John Jenkins, nota că aceste lucrări semnate de Luigi Gregori erau menite să prezinte într-o manieră pozitivă imigranţii catolici, într-un moment în care aceştia se confruntau cu discriminarea în America.

Cu toate acestea, el a recunoscut că, începând din anii '90, frescele au fost interpretate "în cel mai bun caz ca opace la consecinţele călătoriei lui Columb pentru populaţiile indigene care trăiau în 'lumea nouă' şi în cel mai rău caz ca degradante pentru acestea".

Universitatea, situată în statul american Indiana, a publicat iniţial broşuri care plasau frescele în context istoric, însă acest lucru nu a fost suficient, a subliniat Jenkins.

Frescele, pictate direct pe pereţi, vor fi acoperite pentru a fi, totuşi, păstrate.

"Vrem să păstrăm aceste opere artistice al căror scop iniţial era să celebreze imigranţii catolici marginalizaţi de societate la acel moment, dar într-un mod în care să nu marginalizeze neintenţionat pe alţii", a explicat oficialul.

Asociaţia studenţilor amerindieni din cadrul universităţii a salutat pe Facebook decizia "înţeleaptă" a conducerii.

Universitatea Notre Dame a fost înfiinţată în 1842 de către misionarul francez Edward Sorin şi are în prezent 12.000 de studenţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.