Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR ridică întrebarea de 1000 de puncte: din ce bani se vor plăti salariile la stat?

www.facebook.com
salarii USR

Deputatul USR, Claudiu Năsui, face o analiză comparativă privitoare la evoluția salariilor la privat, față de cele de la stat. Năsui arată că de la începutul pandemiei, sectorul privat este grav afectat, iar în acest context și colectările la stat sunt mult mai mici. Năsui se întreabă de unde va găsi Guvernul resurse să plătească salariile bugetarilor.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 39: Săptămâna MARII CORUPȚII!

”Cum au evoluat salariile la stat față de cele din privat?

Salariul mediu la stat a fost întotdeauna peste cel din privat. Dar în ultimii ani diferența a crescut puternic.

Statul român nu a fost niciodată bun la investiții. În buget s-au dat bani pe investiții, dar ele au mers întotdeauna pe programe eșuate și corupte precum faimosul PNDL, invenție a domnului Dragnea. Dar dacă cu investițiile avem un eșec pe toată linia, la cheltuieli de personal lucrurile nu stau la fel.

Capacitatea statului român de a face reformă s-a rezumat aproape întotdeauna la creșterea salariilor la stat. Din ce bani? Evident din taxele și impozitele pe care le-a luat din economia reală. Și când n-au fost suficienți bani s-a mers pe datorie.

Cheltuielile de personal la stat au crescut în fiecare an, din 2016 și până acum, cu 20%. În total, din 2016 și până azi, creșterea e de 79%. De la 57 de miliarde de lei în 2016, la 102 miliarde de lei în 2019.

Ca să avem o imagine asupra cât înseamnă asta de fapt. În 2016 cheltuielile de personal reprezentau 42% din veniturile fiscale. În 2019 aceste cheltuieli au ajuns la 65% din veniturile fiscale.

De unde vine creșterea aceasta extraordinară? Din faptul că a crescut și numărul de angajați la stat dar și salariul mediu la stat.

Deși în opoziție PNL susținea că România are prea mulți angajați la stat, în doar primele 3 luni de guvernare, numărul de angajați la stat a mai crescut cu încă 5.300 de persoane.

În 2016, diferența între salariul mediu la stat și la privat era de 596 de lei pe lună. În 2017, diferența a ajuns la 945 de lei pe lună, în 2018 la 1.625 de lei pe lună. În 2019, diferența între salariul mediu la stat și în privat depășește 2.000 de lei pe lună.

Asta în condițiile în care, pentru a plăti aceste salarii, tot statul român practică cele mai mari impozite pe munca pe salariul minim din toată Uniunea Europeană. Poate n-ar fi rău să reamintim acest lucru politicienilor care îi desconsideră pe românii care pleacă să muncească peste hotare. România are cea mai dură impozitare a muncii pe salariile mici.

Unde sunt cele mai mari salarii? Nu în sănătate sau educație. Deloc. Cele mai mari sunt în administrația publică. După ultimele date INS, salariul mediu în administrația publică este de 8.474 de lei pe lună. Din luna noiembrie 2019, de când s-a schimbat guvernul, acestea au crescut cu 220 de lei pe lună. Prin comparație în sănătate sau educație creșterile au fost de 178 de lei și de 187 de lei pe lună.

Dar cel mai grav lucru nu e nici măcar ce vedem aici. Lucrul care ar trebui să ne îngrijoreze este faptul că acest grafic se oprește la februarie 2020. Adică fix înainte să înceapă pandemia în care salariile la privat au suferit enorm.

În doar o lună peste un milion de contracte în economia privată au fost suspendate și încă 200.000 au încetat definitiv. Salariile la stat, însă, vor crește în același ritm. În mediul privat, pe medie vor suferi. Diferența între stat și privat va fi din ce în ce mai mare. Din ce bani vor mai fi plătiți cei de la stat?”, scrie Claudiu Năsui.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.