Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vară de foc pentru Liviu Dragnea: calculele unui scenariu NEGRU pentru PSD/ANALIZĂ

sah

Criza politică, generată din interiorul PSD a ajuns la final, însă costurile acesteia vor fi decontate abia de acum încolo de către Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și restul liderilor PSD.

Pe parcursul acestei crize politice, PSD și-a exclus din partid doi foști premieri și un fost lider al partidului, Victor Ponta și Sorin Grindeanu. Efectul s-a văzut imediat la moțiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu, unde doar cu ajutorul minorităților naționale s-a ajuns la rezultatul dorit de liderii PSD. De asemenea, ALDE l-a exclus pe Daniel Constantin, fost copreședinte și vicepremier, dar și alți oameni fideli acestuia.

Votul pentru învestitura Guvernului Tudose a declanșat un alt șir de evenimente cu potențial exploziv, pe termen lung. PSD a fost nevoit să treacă în regim de urgență, în Senat, legea care îi interesa pe cei de la UDMR pentru a se putea baza pe sprijinul maghiarilor la votul de învestitură.

Chiar și cu acest punct îndeplinit, UDMR a ținut să transmită semnale către PSD-ALDE că relația de iubire nu este necondiționată. Maghiarii vor face o analiză a colaborării parlamentare cu alianța majoritară chiar astăzi și apoi vor trage o linie în vederea sprijinului acordat pe viitor. De asemenea, în discursul din Parlament, Kelemen Hunor a ținut să le spună celor de la PSD că UDMR nu oferă un ”cec în alb”.

Citește și: UDMR pune condiţii coaliției PSD-ALDE: Ce LĂMURIRI cer maghiarii

Această colaborare cu UDMR este importantă pentru PSD-ALDE. La votul de învestitură pentru Guvernul Tudose s-au înregistrat 274 de voturi pentru și presupunând că UDMR și-a respectat partea de întețelegere, asta înseamnă că 30 de voturi au venit din această zonă. De asemenea, nici minoritățile naționale nu și-au schimbat opțiunea politică de la o săptămână la alta și foarte probabil că au votat Guvernul.

Fără voturile celor de la UDMR, PSD-ALDE ar ajunge la doar 244 de voturi, cu doar 11 peste majoritatea calificat, iar o eventuală rupere a rândurilor din partea minorităților ar plasa coaliția PSD-ALDE sub pragul de 233 de voturi, necesar pentru a menține guvernarea sau pentru a trece legi importante în Parlament.

Citește și: ALDE, avertisment oficial pentru PSD în Parlament. Condiţie pentru Guvernul Tudose

Un alt calcul ne arată că PSD-ALDE au pierdut 19 voturi în doar șase luni. La învestitura lui Sorin Grindeanu au fost 295 de voturi, în timp ce la învestitura lui Mihai Tudose au fost doar 274.

Sunt calcule seci, dar care ne arată că forța PSD-ALDE în Parlament nu mai este atât de mare ca la începutul legislaturii, iar dependența de UDMR și minorități naționale îi dă fiori lui Liviu Dragnea, care știe că de fiecare dată aceștia vor plusa la capitolul solicitări, dacă PSD vrea să mențină majoritatea parlamentară.

Toamna se numără bobocii, dar coaliția PSD-ALDE arată acum ca un avion care pierde kerosen și nu se știe dacă combustibilul îi va ajunge până în 2019. În schimb, opoziția nu se poate coagula în jurul unui partid și asta avantajează PSD-ALDE, însă calculele politice se pot schimba în orice moment.

La nivel personal, Liviu Dragnea va avea de înfruntat o perioadă în care procesul de la ÎCCJ merge mai departe și odată ce se va apropia de final, forța sa în interiorul PSD se va diminua. O potențială condamnare ar însemna sfârșitul carierei politice și nu sunt puțini în PSD care vor încerca să speculeze această situație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.