Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Negrescu: 'România trebuie să-și folosească toate resursele pentru a gestiona procesul de negociere privind Brexit'

Victor Negrescu

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, a organizat joi, 15 februarie, dezbaterea publică intitulată „România în contextul Brexit. A doua etapă a negocierilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie“. În intervenția pe care a susţinut-o în timpul evenimentului găzduit de Sala „Grigore Gafencu“ a Ministerului Afacerilor Externe, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a subliniat faptul că obiectivul României în negocierile cu Marea Britanie îl constituie atingerea scenariului optim din perspectiva Uniunii Europene, în linie cu mandatul general al echipei de negociatori conduse de Michel Barnier.

„Pe tot parcursul negocierilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, autoritățile române au avut drept prioritate zero garantarea drepturilor românilor care trăiesc, lucrează și studiază în Regatul Unit. La finalul primei etape a negocierilor, obiectivul a fost atins, rezultatul confirmând faptul că cetățenii europeni, inclusiv cei români, vor beneficia în continuare de drepturile câștigate sau în curs de dobândire. România trebuie să își folosească în continuare toate resursele pentru a gestiona procesul de negociere privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la nivelul așteptărilor cetățenilor și în deplin acord cu obiectivele sale în context european “, a declarat Victor Negrescu.

De asemenea, ministrul delegat a reiterat că, pe tot parcursul procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, statul român va fi pregătit să informeze, să îndrume și să sprijine atât cetățenii, cât și companiile în raport cu autoritățile britanice și cu noile condiții generate de Brexit.

„Campania de consultare publică continuă și în cea de-a doua etapă a negocierilor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, iar contribuțiile și punctele de vedere ale cetățenilor sunt importante în vederea fundamentării mandatului României. Mă bucur să văd că în ultimele luni partenerii noștri de dialog au înțeles și susținut relevanța acestor dezbateri și mai ales că ideile lor sunt integrate în acțiunea ministerului pe care vremelnic îl coordonez“, a declarat ministrul delegat.

Elemente suplimentare

În iunie 2016, un referendum popular organizat în Marea Britanie a decis retragerea acestei țări din Uniunea Europeană. În urma acestui rezultat, Guvernul britanic a declanșat, la 29 martie 2017, procedurile de retragere din Uniunea Europeană, conform Articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Negocierile pentru stabilirea termenilor de retragere a Marii Britanii pot dura maximum doi ani, urmând ca pe perioada deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene Marea Britanie să piardă, cel mai probabil, statutul de membru al blocului comunitar.

Ministerul Afacerilor Externe, prin structura coordonată de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a creat la 22 martie 2017 un mecanism interministerial pentru pregătirea mandatelor României și urmărirea negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Acesta include reuniuni la nivel de grupuri de lucru sectoriale (ori de câte ori este nevoie, în funcție de ritmul negocierilor); la nivel de coordonare între Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Finanțelor Publice (lunare) și reuniuni la nivel înalt (trimestriale). Consiliul Interministerial pentru Brexit, organism guvernamental care adoptă liniile politice pentru definirea pozițiilor României în negocierile dintre UE 27 și Marea Britanie, este condus de Prim-ministrul României și coordonat de ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Comunitatea românească din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a crescut constant după aderarea României la Uniunea Europeană, tendință menținută și în prezent. Conform datelor de la Oficiul Național de Statistică, precum și de la alte instituții relevante, 328.000 de români locuiesc în Marea Britanie. Din perspectivă socio-demografică, comunitatea românească este răspândită pe întreg teritoriul Regatului Unit, cu concentrări mai mari în regiunea Londrei și în zonele urbane Birmingham, Manchester și Liverpool, Edinburgh, Glasgow, Leeds și Belfast.

Comunitatea românească este în general bine integrată în societatea britanică, cu calificări profesionale înalte, ocupând locuri de muncă în sectoare deficitare ale pieței muncii (medici, asistenți medicali, asistenți sociali), dar și în domenii care nu prezintă interes pentru forța de muncă locală, totuși necesare economiei și societății britanice (agricultură, construcții, îngrijirea persoanelor în vârstă). Conform estimărilor unei organizații profesionale, în Marea Britanie lucrează peste 2.000 medici români, cărora li se adaugă numeroși specialiști în domeniul financiar-bancar, artiști, arhitecți, profesori, specialiști în IT și cercetători. În învățământul universitar britanic studiază în prezent aproximativ 10.000 de tineri români, la nivelul studiilor de licență, master și doctorat. Totodată, există o comunitate extrem de dinamică la nivelul corpului profesoral și de cercetare la nivel academic.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.