Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Negrescu: 'Un dialog solid cu cetățenii, la nivelul întregii țări, poate genera contribuții consistente pentru viitorul Uniunii Europene'

consultari arad

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat vineri, 6 iulie 2018, la Arad, la o nouă consultare cetățenească privind viitorul Uniunii Europene, având ca tematică „Europa, actor global“, unul dintre pilonii viitoarei agende a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, potrivit unui comunicat remis stiripesurse.ro.

Evenimentul, organizat de Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul European din România, în parteneriat cu Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaților şi beneficiind de sprijinul Universităţii de Vest „Vasile Goldiș“, s-a bucurat de prezența deputatului Dorel-Gheorghe Căprar, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaților, precum și a numeroși reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, jurnaliști, exponenţi ai mediului asociativ și academic și cetățeni ai județului Arad.

„Cetățeanul trebuie să fie parte activă a întregului procesul decizional european, iar definirea liniilor prioritare viitoare ale proiectului comunitar nu poate fi făcută decât prin implicarea locuitorilor săi și prin racordarea politicilor publice la așteptările acestora. Un dialog solid cu cetățenii, la nivelul întregii țări, poate genera contribuții consistente pentru viitorul Uniunii Europene și este cu atât mai important în contextul procesului de pregătire a Președinției României Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului viitor. Nu am ales întâmplător să organizăm această consultare cetăţenească având ca tematică «Europa, actor global» la Arad, acolo unde, în urmă cu un secol, omul de cultură Vasile Goldiş, un precursor al ideii europene, spunea că nu doar solidaritatea prezentului, ci și solidaritatea dintre trecut şi viitor este indispensabilă pentru asigurarea păcii şi securităţii în Europa şi în lume“, a spus Victor Negrescu.

Citește și: BUBUIE nervii în America de Sud, după vizita oficialilor SUA: se acuză încălcarea suveranității statului

Ministrul delegat a făcut referire și la importanța Politicii de Securitate și Apărare Comună din perspectiva României și a responsabilității mandatului pe care țara noastră îl va exercita în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.

„Ținând cont de natura transnațională a provocărilor cu care se confruntă Europa – presiuni de ordin securitar, negocierile privind Brexit, amenințarea terorismului, ascensiunea populismului, schimbările climatice, criza migrației sau provocările economice și financiare – este evident că abordarea lor eficientă implică un demers comun, coordonat al statelor membre. Din perspectiva României, dezvoltarea rolului și a responsabilităților Uniunii Europene în domeniul securității și apărării a reprezentat unul dintre reperele fundamentale ale cadrului strategic național. Încă din momentele inițiale ale acestui proiect, am participat activ la procesul de reflecție pe aceste teme, contribuind, totodată, cu mijloace și capabilități civile și militare, în misiunile și operațiile derulate în diferite zone geografice. În contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, ne vom calibra activitatea astfel încât propunerile de compromis acceptate la nivelul statelor membre să genereze efecte vizibile și cuantificabile la nivelul securității cetățenilor“, a subliniat Victor Negrescu.

Informații suplimentare

Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, și Institutul European din România au lansat pe 9 mai 2018 o serie de „Consultări cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene“. Ciclul de evenimente are ca scop dezbaterea liniilor prioritare viitoare ale proiectului comunitar și se înscrie în cadrul generat de inițiativa lansată la nivel european și andosată la nivelul statelor membre (documentul „Inițiativa Consultărilor cetățenilor UE – cadrul comun” / „EU Citizens’ Consultations Initiative – Joint Framework”). Consultările cetățenești constituie astfel cadrul democratic pentru a dezbate cele mai importante teme la nivel european, atât cele care privesc direct România și pe cetățenii săi, cât și cele relevante pentru viitorul Uniunii Europene.

Evenimentul de lansare la nivel național a avut loc, în 9 mai, la București, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“, în contextul aniversării Zilei Europei, cu participarea reprezentanților administrației publice centrale, ai Parlamentului României, ai corpului diplomatic acreditat la București, ai mediului academic, exponenților mediului asociativ, ai instituțiilor de învățământ din București, elevilor, studenților și reprezentanților mass-media.

Consultările continuă, în perioada iulie – septembrie 2018, în diferite localități din principalele regiuni istorice ale României, iar concluziile vor fi prezentate la București, în luna octombrie a acestui an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.