Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Au apărut dovezi clare că exista o planetă ascunsă în sistemul nostru solar: Ce spun specialiștii

ilikeit.stirileprotv.ro
planeta

Oamenii de știință spun că au găsit noi dovezi că există o planetă ascunsă în sistemul nostru solar.

De ani de zile, unii astronomi au sugerat că un comportament neobișnuit la marginea sistemului nostru solar este cel mai bine explicat de o altă planetă nedescoperită. Acest lucru ajută la explicarea orbitelor obiectelor care se află la extremitatea sistemului nostru solar, la o distanță de peste 250 de ori mai mare decât noi față de Soare.

Acum, Konstantin Bogytin, un astronom care a contribuit la popularizarea acestei teorii, spune că el și echipa sa au găsit și mai multe dovezi care sugerează că această planetă există. Noua lucrare reprezintă "cea mai puternică dovadă statistică de până acum că Planeta 9 există cu adevărat", a spus el.

În noua lucrare, oamenii de știință au analizat un set de obiecte trans-neptuniene, sau TNO, care este termenul tehnic pentru acele obiecte care se află la marginea sistemului solar, dincolo de Neptun.

Noua lucrare a analizat acele obiecte a căror mișcare devine instabilă din cauza faptului că interacționează cu orbita lui Neptun. Această instabilitate a însemnat că sunt mai greu de înțeles, așa că, de obicei, astronomii care se ocupă de o posibilă Planetă Nouă au evitat să le folosească în analiza lor.

În schimb, cercetătorii s-au uitat spre acele obiecte și au încercat să le înțeleagă mișcările. Și, susține Dr. Bogytin, cea mai bună explicație este că acestea provin de pe o altă planetă nedescoperită.

Echipa a efectuat o serie de simulări pentru a înțelege modul în care orbitele acestor obiecte au fost afectate de o varietate de lucruri, inclusiv de planetele gigantice din jurul lor, cum ar fi Neptun, de "marea galactică" care provine din Calea Lactee și de stelele care trec.

Totuși, cea mai bună explicație a venit din partea modelului care a inclus Planeta Nouă, a declarat Dr. Bogytin. Aceștia au menționat că există și alte explicații pentru comportamentul acestor obiecte - inclusiv sugestia că alte planete le-au influențat cândva orbita, dar au fost eliminate între timp - dar susțin că teoria Planetei Nouă rămâne cea mai bună explicație.

O mai bună înțelegere a existenței sau nu a Planetei Nouă va veni atunci când Observatorul Vera C Rubin va fi pornit, notează ei. Acesta este în curs de construcție în Chile, iar când va fi pornit va putea scana cerul pentru a înțelege comportamentul acestor obiecte îndepărtate.

"Această viitoare fază de explorare promite să ofere informații esențiale despre misterele din zonele exterioare ale sistemului nostru solar", scrie echipa în lucrarea lor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.