Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Florin Cîțu nu vrea să taxeze giganții tehnologici: 'Nu cred că prin taxare se poate face reglementarea'

citu martieni

Tot mai multe țări, inclusiv din UE, au decis să taxeze giganții tehnologiei, însă România nu vrea bani de la cele mai bogate entități din lume! O spune Florin Cîțu, care a fost întrebat, la Palatul Victoria, dacă are în vedere taxarea, de exemplu, a Facebook.

”Nu sunt un adept al taxării. Domeniul trebuie reglementat, dar nu cred că prin taxare se poate face reglementarea.”, a explicat Cîțu.

Citește și: Maia Sandu i-a dat lovitura de grație lui Vladimir Plahotniuc

Joi, australienii au constatat că paginile de Facebook ale tuturor site-urilor de ştiri locale şi globale nu erau disponibile. Persoanele din afara ţării nu pot, de asemenea, să citească sau să acceseze nicio publicaţie de ştiri australiană pe platformă.

Facebook a luat decizia controversată ca răspuns la o lege propusă care i-ar face pe giganţii Tech să plătească pentru conţinutul de ştiri prezent pe platformele lor.

Citește și: Clotilde Armand preferă ”dracii”: ‘Așa este atunci când ești obișnuit să te uiți doar la diamante”

Legea australiană impune Facebook şi Google să încheie acorduri comerciale cu agenţiile de ştiri ale căror link-uri aduc trafic pe platformele lor. Altfel, vor fi supuse unui arbitraj forţat pentru a stabili un preţ.

Facebook a declarat că legea „înţelege în mod fundamental greşit” relaţia dintre compania tech şi publisheri şi îi pune în faţa unei alegeri stricte de a aproba sau interzice conţinutul de ştiri.

Citește și: Marcel Ciolacu, ieșire în forță: ‘Nu vom permite lăsarea în paragină a patrimoniului național!’

Autorităţile australiene au elaborat legea pentru a „echilibra condiţiile de joc” între giganţii tehnologici şi companiile de mass-media. Din fiecare 100 de dolari australieni cheltuiţi în publicitate digitală în mass-media australiană în zilele noastre, 81 ajung la Google şi Facebook, au precizat iniţiatorii proiectului.

Spre deosebire de Facebook, Google a semnat în ultimele zile acorduri de plată cu trei mari trusturi mass-media australiene.

Citește și: Maia Sandu i-a dat lovitura de grație lui Vladimir Plahotniuc

Acţiunea Facebook a avut loc la câteva ore după ce Google a fost de acord istoric să plătească News Corp pentru conţinut.

Consumul de ştiri digitale prin intermediul reţelelor sociale şi al motoarelor de căutare este în creştere în Australia, conform Reuters Digital News Report pentru 2020.

Citește și: Clotilde Armand preferă ”dracii”: ‘Așa este atunci când ești obișnuit să te uiți doar la diamante”

Aproximativ 37% dintre consumatorii care au luat parte au declarat că au obţinut acces la ştiri prin intermediul reţelelor sociale în decursul unei săptămâni, comparativ cu 31% care au accesat direct site-uri web sau aplicaţii, se arată în raport.

Măsura Facebook a fost criticată imediat de producătorii de ştiri, politicieni şi susţinători ai drepturilor omului pe plan internaţional.

Citește și: Maia Sandu i-a dat lovitura de grație lui Vladimir Plahotniuc

„Întreruperea accesului la informaţii vitale către o ţară întreagă în toiul nopţii este o măsură inconştientă”, a declarat directorul australian al Human Rights Watch.

Guvernul conservator australian va respecta legea - care a fost adoptată de camera inferioară a parlamentului miercuri. Are un sprijin larg între partide, iar Senatul este probabil să-l treacă săptămâna viitoare.

Citește și: Clotilde Armand preferă ”dracii”: ‘Așa este atunci când ești obișnuit să te uiți doar la diamante”

Acţiunile Facebook au deschis în scădere în mai multe pieţe. Acţiunile Facebook Inc au scăzut cu aproximativ 1,1% înainte de deshidere burselor din SUA.

Acţiuni similare cu privire la conţinutul mass-media au fost luate şi în alte state. Google şi Facebook au încheiat deja acorduri cu anumite compania media. Autorităţi de reglementare din Europa, Marea Britanie şi Canada iau în considerare introducerea de legi similare care să oblige giganţii Tech să plătescă conţinutul jurnalistic de pe platformele lor.

Citește și: Marcel Ciolacu, ieșire în forță: ‘Nu vom permite lăsarea în paragină a patrimoniului național!’ .


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.