Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Klaus Iohanis - În valorizarea libertăţii, societatea omenească nu cunoaşte un alt instrument mai bun decât educaţia

iohanis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că, în valorizarea libertăţii, societatea omenească nu cunoaşte un alt instrument mai bun decât educaţia. Aceasta este văzută de şeful statului ca ”un contributor în construirea unei lumi incluzive, a păcii şi a dialogului paşnic între civilizaţii”, dar şi ca drumul ”care le permite tinerilor să descopere valorile şi să-şi stabilească ţintele pentru a se forma profesional, civic sau politic”.

Preşedintele Kaus Iohannis a vorbit, marţi, la Palatul Cotroceni, în cadrul unui eveniment dedicat  Zilei Internaţionale a Francofoniei, despre marea familie francofonă care înseamnă mai mult decât un patrimoniu cultural comun.

”Modernitatea şi europenizarea ţării noastre s-au construit pe principii şi idealuri promovate în lume prin intermediul limbii franceze, desăvârşindu-se în politică, educaţie şi cultură. Francofonia, însă, nu este doar despre trecut. Astăzi, marile provocări internaţionale fac mai actuale ca oricând obiectivele şi misiunile Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei”, a declarat şeful statului.

Potrivit acestuia, mişcarea francofonă spune lumii, de aproape 50 de ani, că  ”ceea ce omenirea are mai valoros este diversitatea în care omul îşi exprimă libertatea şi creativitatea”.

”În valorizarea libertăţii, societatea omenească nu cunoaşte un alt instrument mai bun decât educaţia. Educaţia este un contributor primordial în construirea unei lumi incluzive, a păcii şi a dialogului paşnic între civilizaţii. Educaţia este, totodată, calea care le permite tinerilor să descopere valorile şi să-şi stabilească ţintele pentru a se forma profesional, civic sau politic. O astfel de abordare nu va întârzia să dea rezultate. Un exemplu elocvent în acest sens este prezenţa alături de noi a unor tineri remarcabili. Mă bucur să vă salut, dragi olimpici şi premianţi la concursurile naţionale şi internaţionale de limba franceză! Vă felicit pentru rezultate, pe voi, dar şi pe profesorii voştri, şi vă îndemn să continuaţi explorarea diversităţii culturale a umanităţii!”, a mai spus şeful statului.

Acesta a afirmat că România este un ”far al francofoniei în regiune” şi derulează o serie de proiecte care pot deveni modele de urmat pentru celelalte state din Organizaţie.

Iohannis a făcut referire la programul burselor academice de cercetare Eugène Ionesco de care, din 2007, au beneficiat tineri din 39 de ţări.

De asemenea, a vorbit despre proiectul România Educată, o prioritate a mandatului său.

”Abordarea sa participativă şi integratoare a contribuţiilor tuturor celor interesaţi, de la simpli cetăţeni la instituţii şi organizaţii, poate fi un model şi pentru situaţii similare din spaţiul francofon. Scopul nostru este să ne asumăm, ca societate, o viziune pe termen lung pentru educaţie, o strategie care să formeze copiii de astăzi, astfel încât să poată să răspundă corect provocărilor de mâine. În acest context, al preocupărilor pentru o adecvare a educaţiei la provocările viitorului, am apreciat proiectul Iniţiativei pentru Dezvoltarea Digitală în Spaţiul Universitar Francofon (IDNEUF 4) şi am decis ca, de Ziua Internaţională a Francofoniei, să-i acord Înaltul Patronaj”, a anunţat Iohannis.

În plus, preşedintele a vorbit despre faptul că anul acesta se împlinesc 30 de ani de la revenirea României pe traseul dezvoltării democratice.

”Acum exact 29 de ani, Proclamaţia de la Timişoara dădea expresie idealurilor în numele cărora se înfăptuise, cu sacrificii, Revoluţia Română: libertate, pluralism, democraţie. Respectarea drepturilor omului şi a statului de drept, lupta împotriva intoleranţei, protejarea persoanelor aparţinând minorităţilor şi cultivarea diversităţii culturale, valori şi obiective constitutive ale francofoniei, ne sunt, din perspectiva trecutului nostru recent, cu atât mai apropiate, mai relevante. Limba franceză are privilegiul de a fi dat rezonanţă internaţională şi ecou istoric cuvintelor liberté, egalité, solidarité - Libertate, egalitate, solidaritate. Astăzi, concetăţenii noştri aşteaptă de la clasa politică să dea acestor dimensiuni ale cetăţeniei democratice un conţinut contemporan, adecvat provocărilor cu care ne confruntăm. Să auzim, să înţelegem şi să împlinim speranţele lor! Acesta este mesajul cu care, în numele cetăţenilor României, salut Ziua Internaţională a Francofoniei!”, a încheiat şeful statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.