Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Pericolul provocat de pandemia cu Covid-19 care te poate lăsa fără PICIOARE - Ce afecțiune severă poate activa IZOLAREA

https://www.mirror.co.uk/
Amputare picior

La fiecare 20 de secunde, o persoană cu diabet rămâne fără un picior. La nivel mondial zilnic se fac peste 4300 de amputaţii ale membrelor inferioare din cauza diabetului. În România, aproape în fiecare oră are loc o amputaţie în rândul persoanelor cu diabet. Iar studiile arată că în urma unei amputaţii majore, 50% dintre pacienţi vor avea o nouă amputaţie la celălalt picior, în următorii 2 ani. Conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Asociației de Podiatrie, a declarat pentru 360medical.ro că izolarea socială, impusă în România pe perioada stării de urgență din cauza pandemiei de COVID-19, reprezintă un factor de risc pentru ulcerațiile picioarelor.

Potrivit medicului, ulcerația piciorului este o urgență majoră care nu poate fi amânată, indiferent de restricțiile impuse de pandemie. ,,Această patologie nu poate fi pusă pe planul doi. Costă picioare, costă și vieți câteodată”, a precizat conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu.

Date care provin din centrele specializate în îngrijirea picioarelor arată că se poate reduce cu 80% numărul amputațiilor cauzate de piciorul diabetic, dacă li se oferă îngrijire adecvată acestor pacienți.

,,Sunt situații care în continuare impun amputații înalte chiar și în cele mai dezvoltate centre de îngrijire a picioarelor, însă acestea sunt foarte puține. De obicei, se urmărește atent evoluția pacienților și astfel se poate reduce mult numărul amputațiilor”, a spus președintele Asociației de Podiatrie.

Citește și: Două săptămâni de coșmar pentru ex-colonelul SRI Dragomir judecat pentru corupție - Dosarul s-a încheiat după reaudierea martorilor esențiali

În România, numărul amputațiilor în cazul pacienților cu diabet zaharat (DZ) de tip 1 a scăzut, în timp ce în cazul pacienților cu DZ de tip 2 a crescut, asta și pentru că peste 90% din totalul diabeticilor din România suferă de DZ de tip 2. Pacienții cu DZ de tip 1 sunt mai tineri comparativ cu cei care suferă de tipul 2 și sunt mai bine educați în ceea ce privește educația terapeutică.

,,Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 sunt adulți care își neglijează afecțiunea o perioadă lungă, ajung târziu să fie diagnosticați și luați în evidență, deci din acest punct de vedere au acești factori de risc mai frecvent prezenți”, a explicat conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu.

În opinia specialistului, DZ de tip 2 ar putea fi socotit un factor de risc în plus pentru amputații, dar ambele categorii de pacienți și cei cu DZ tip 1 și cei cu DZ tip 2 trebuie abordate privind riscul infecțiilor la picioare. Potrivit statisticilor, la nivel mondial, 70% din totalul amputaţiilor membrelor inferioare se realizează în rândul persoanelor cu diabet. Amputația la persoanele cu diabet zaharat este de 10 până la 20 de ori mai frecventă decât la persoanele fără diabet.

Efectele pandemiei COVID-19 asupra pacienților cu ulcerații ale picioarelor

Dr. Ioan Andrei Vereșiu atrage atenția că izolarea socială, impusă în România din cauza pandemiei de COVID-19 timp de două luni, reprezintă un factor de risc pentru ulcerațiile picioarelor.

,,A crescut numărul pacienților cu leziuni ale picioarelor din cauza izolării sociale”, a precizat președintele Asociației de Podiatrie, spunând că atât medicii, cât și pacienții trebuie să știe că indiferent de restricțiile impuse de pandemie, ulcerația piciorului este o urgență majoră și trebuie să ajungă la specialist.

Statisticile arată că riscul de deces la 5 ani al unui pacient cu un ulcer plantar este de 2.5 ori mai mare decât riscul unui pacient cu diabet care nu are un ulcer plantar.  Din punct de vedere al calculului economic s-a constatat că fiecare dolar investit în îngrijirea unei persoane cu diabet de către un podiatru, conduce la  economii de 27 dolari până la 51 de dolari din bugetul destinat sănătăţii.

Calcule făcute de dr. Ioan Andrei Vereșiu pentru România arată că în medie costurile îngrijirii piciorului diabetic se ridică la 2000 de euro pe episod de amputație, foarte puțin față de vestul Europei și SUA.

,,Introducerea intervențiilor de reconstrucție vasculară pentru pacienții cu DZ pe lista procedurilor rambursate, ar însemna pe o periadă de 5 ani o economie de 50 milioane de euro”, a spus dr. Ioan Andrei Vereșiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.