Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Virgil Popescu: bugetul inițial pentru componenta energetică din PNRR este de 1,3 mld. euro

Facebook
virgil popescu

Bugetul inițial de negociere pentru componenta energetică din PNRR este de 1,3 miliarde de euro, pentru anunță pe Facebook ministrul de resort Virgil Popescu.

Ministrul spune că Planul Național de Relansare și Reziliență va ajuta tranziția verde, care ar trebui să fie sprijinită prin reforme și investiții în tehnologii și capacități verzi, inclusiv în biodiversitate, eficiență energetică, renovarea clădirilor și economia circulară, contribuind în același timp la obiectivele Uniunii privind clima, promovând creșterea sustenabilă, creând locuri de muncă și menținând securitatea energetică.

„De aceea, prin PNRR ne propunem să avem o componentă de: energie regenerabilă și eficiență energetică, care prevede dezvoltarea unui program de investiții pentru operatorii economici din industrie și IMM-uri în vederea implementării măsurilor de eficiență energetică, precum și sprijinirea inovării prin finanțarea unor tehnologii noi, digitalizare capacități verzi, proiecte demonstrative cu impact în creșterea eficienței energetice și reducerea GES.

Totodată, la componenta de cercetare, dezvoltare și inovare a fost inclusă crearea unui sistem de granturi pentru cercetare și dezvoltare în domenii de nișă cum ar fi acumulatorii de litiu, hidrogen verde”, spune ministrul.

Alte proiecte privesc infrastructura de gaz natural în amestec cu hidrogen și alte gaze verzi. Este vorba de modernizarea, reabilitarea și adaptarea infrastructurii existente de transport și distribuție de gaze naturale pentru integrarea hidrogenului și a altor gaze verzi, precum și integrarea de instrumente inteligente, tehnologii IT sau care pot fi accesate de la distanță.

Investiții vor fi făcute în decarbonarea producției de energie electrică, prin restructurarea marilor producători de energie care folosesc combustibilii solizi fosili (C.E.O./C.E.H.), asigurându-se utilizarea RES și tranzitoriu a gazelor naturale împreună cu alți combustibili alternativi, e.g. hidrogen, finanțarea unor scheme pentru instalarea de E-SRE și gaze regenerabile descentralizate, inclusiv pentru îmbunătățirea accesului la energie in comunități dezavantajate, precum și implementarea unor investiții în domeniul energiei solare, în utilizarea hidrogenului și în cogenerare de înaltă eficiență și implementarea unor sisteme energetice inteligente.

Ministrul mai promite investiții pentru noua industrie energetică în Valea Jiului și Gorj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.