Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Virusul care poate genera cancer la zeci de ani de la infectare - O treime dintre bărbați sunt purtători

MFE
HPV screening medicina cercetare

Fiecare al treilea bărbat cu vârsta de peste 15 ani este purtător de cel puțin un tip de papilomavirus uman genital (HPV), rezultă din datele unui meta-studiu la scară largă realizat de o echipă internațională de oameni de știință și publicat în numărul din septembrie al revistei medicale britanice "The Lancet Global Health", potrivit Rador.

Membrii echipei, conduși de doctorul Laia Bruni de la Institutul Oncologic din Catalonia, au reunit datele obţinute din 65 de studii efectuate între 1995 și 2022 pentru a realiza o imagine epidemiologică a prevalenței HPV la bărbați din întreaga lume. După cum s-a dovedit, 31% dintre bărbați sunt purtători ai virusului, iar 21% sunt infectați cu unul sau mai multe dintre cele mai periculoase serotipuri HPV, care provoacă diferite tipuri de cancer.

În America de Nord și Africa Tropicală, aceste procente au fost cele mai ridicate (în medie 45% și, respectiv, 37% dintre purtătorii de HPV), iar cele mai scăzute au fost în Asia de Est și de Sud-Est (15% dintre purtătorii de HPV).

Risc de cancer și la zeci de ani de la contactarea virusului

"Acest studiu global privind prevalenţa infecției cu papilomavirus genital la bărbați confirmă dimensiunea masivă a acestei probleme. Infecția cu HPV cu risc (cancerigen) ridicat poate provoca veruci genitale, cancer oral, de penis și anus la bărbați" - a declarat Meg Doherty, care conduce programul global al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Combaterea HIV, Hepatitei și Infecțiilor cu transmitere sexuală.

"Trebuie să continuăm să căutăm modalități de prevenire a infecției cu papilomavirus uman și de reducere a incidenței bolilor legate de HPV atât la bărbați, cât și la femei".

OMS subliniază că majoritatea persoanelor infectate nu prezintă niciun simptom, dar pe termen lung, infecția poate duce la boli și afecțiuni periculoase. La femei, infecția cu papilomavirus uman, cauzată de unele serotipuri HPV, provoacă cancer de col uterin, care de obicei nu apare decât la zeci de ani de la infectare. Peste 340.000 de femei mor în fiecare an din cauza cancerului de col uterin asociat HPV. Alte serotipuri ale virusului pot provoca formarea de condiloame anogenitale (veruci).

OMS recomandă introducerea pe scară largă a vaccinurilor HPV pentru a preveni cancerele cauzate de virus, în special cancerul de col uterin. În primul rând, organizația recomandă vaccinarea fetelor cu vârsta cuprinsă între 9-14 ani, al doilea grup țintă ca importanță fiind tinerele și femeile mai în vârstă, precum și bărbații.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.