Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Limbii Romane!

Marcarea Zilei Limbii Române pe 31 august nu este o întâmplare. La această dată, în 1989, la Chișinău a fost legiferată revenirea la scrierea în grafie latină și, de atunci, românii din Republica Moldova aduc în fiecare an un omagiu limbii române, acest liant unic al spiritualității noastre naționale.


Odată cu marcarea oficială a acestei date și în România, 31 august a devenit o zi în care toată suflarea românească sărbătorește într-un mod solidar patrimoniul nostru lingvistic. Avem nevoie de această solidaritate pentru a ne promova cu mai multă grijă valorile care ne unesc, pentru că prin limba vorbită păstrăm cultura, credința, tradiția și istoria poporului nostru.

Statutul limbii române a crescut semnificativ odată cu aderarea României la marea familie europeană. Limba română a devenit una din limbile oficiale ale Uniunii Europene, și este vorbită în prezent de aproximativ 30 de milioane de persoane de pe întreg mapamondul, iar pentru aproape 25 de milioane dintre ei, aceasta reprezintă limba maternă.


De asemenea, prin unitatea limbii noastre materne românii, mai ales cei din exil și, mai nou, din diasporă, au reușit să își aline câtuși de puțin dorul de casă, nu și-au uitat originile și obârșia. Pentru aceste motive, limba română rămâne cel mai important şi cel mai valoros element al identității naționale.


Cu ocazia acestei sărbători de înaltă încărcătură simbolică, doresc să adresez în mod special mulțumiri românilor de pretutindeni pentru contribuția pe care o aduc la păstrarea și afirmarea limbii noastre, a valorilor, tradițiilor și culturii romanești. Noi, românii rămași între hotarele strămoșești, vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut și faceți pentru țară și vă așteptăm înapoi acasă.


Cu cât vom fi mai uniți, cu atât vom fi mai puternici!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.