Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

11 europarlamentari români, demers în Parlamentul European împotriva cancerelor la femei

www.ghiduldesanatate.ro
lupta impotriva cancerului la san

11 europarlamentari români au depus la Comisia de Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European un document privind diferențele semnificative ale ratelor de incidență, mortalitate și supraviețuire referitoare la trei tipuri de cancer feminin (de sân, de col uterin și ovarian) înregistrate în țările membre ale Uniunii Europene, a informat, luni, printr-un comunicat de presă, Coaliția pentru Sănătatea Femeii.

"În urma dezbaterii organizate la Parlamentul European de către Coaliția pentru Sănătatea Femeii la finalul lunii mai, a fost depusă la Comisia de Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European o întrebare scrisă, inițiată de europarlamentarul Claudiu-Ciprian Tănăsescu și semnată de 11 europarlamentari români. Documentul vizează diferențele semnificative ale ratelor de incidență, mortalitate, supraviețuire referitoare la aceste tipuri de cancer între țările membre ale Uniunii Europene. Demersul are ca scop identificarea posibilităților de reglementare, monitorizare și sprijin financiar pentru sistemele de sănătate din țările cu indicatorii cei mai scăzuți, ce pot fi susținute de către Comisie, cât și existența unei strategii pentru diminuarea acestor discrepanțe de indicatori între țările membre UE", se arată în comunicat.

Pe lângă această interpelare, participanții la masa rotundă au convenit asupra unor concluzii și recomandări pentru un management mai eficient al actului medical pentru aceste tipuri de cancer, printre care implementarea recomandărilor de bune practici europene în domeniu, precum și diagnosticarea și tratarea cancerului în conformitate cu standardele de tratament în vigoare în Uniunea Europeană, precizează sursa citată.

Totodată, Coaliția pentru Sănătatea Femeii apreciază introducerea pe lista medicamentelor rambursate a trei medicamente inovatoare pentru tratamentul cancerului de sân și cancerului ovarian, în cursul ultimului an, și susține necesitatea actualizării constante a listei de medicamente gratuite și compensate, astfel încât femeile din România să aibă aceleași șanse de supraviețuire ca pacientele din Uniunea Europeană, prin facilitarea accesului la inovație în diagnostic și tratament, cât mai repede cu putință.

"Clipele petrecute alături de cei dragi nu trebuie să aibă preț, de aceea ne bucură faptul că pacientele din România au acum acces la medicamente care le pot prelungi viața. Din păcate, rata cumulată a supraviețuirii pentru cancerul de sân, col uterin și ovarian în România este cu 10% sub media europeană. În același timp, pentru a reduce acest decalaj și pentru a crește șansele femeilor din România, este imperios necesară introducerea unui program de screening pentru cancerul de sân, promovarea adecvată a programului de screening pentru cancerul de col uterin și promovarea controalelor medicale periodice pentru cancerul ovarian și alte afecțiuni", a declarat Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea, inițiatorul Coaliției pentru Sănătatea Femeii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.