Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aleksei Navalnîi, ARESTAT înaintea unui miting masiv la Moscova

reuters
Aleksei Navalnîi

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost reţinut luni, în faţa casei sale, în timp ce se îndrepta la o manifestaţie anticorupţie în centrul Moscovei, care nu fusese autorizată de primărie, a anunţat soţia sa pe Twitter, relatează AFP, Reuters, EFE şi Echo Moskvî, conform agerpres.

"Salut, sunt Iulia Navalnîia. (...) Aleksei a fost reţinut în faţa casei. El a cerut să vă transmit că planurile noastre nu s-au schimbat: Tverskaia", a scris soţia lui Navalnîi pe Twitter, referindu-se la strada din centrul capitalei ruse unde este prevăzută manifestaţia.

Citeşte şi: Selfie şi agresiuni. Liderul opoziţie ruse şi-a început campania electorală într-un mediu ostil

Într-un mesaj separat tot pe Twitter, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi a anunţat că la biroul opozantului rus a fost întreruptă alimentarea cu curent electric.

Mii de susţinători ai liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi au manifestat luni în toată Rusia şi mai mulţi dintre ei au fost arestaţi la Moscova, unde mitingul lor fusese interzis, au relatat media ruse, citate de AFP.

Acesta este al doilea val de manifestaţii după cel din 26 martie organizat în Rusia de Navalnîi, care duce neobosit o campanie anticorupţie pe internet şi şi-a anunţat intenţia de a fi contracandidatul lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din 2018.

Potrivit presei locale, circa 3.000 de susţinători ai lui Navalnîi s-au reunit la Novosibirsk, în Siberia, şi alte manifestaţii de mai mică amploare au avut loc la Krasnoiarsk, Kazan, Tomsk, Vladivostok şi alte câteva oraşe.

La Moscova, 12 persoane au fost reţinute înainte de începerea manifestaţiei prevăzute la ora 14:00 (12:00 GMT), potrivit site-ului OVD Info, care ţine socoteala arestărilor în cursul manifestaţiilor.

Citeşte şi: DEGRINGOLADĂ în rândul socialiştilor francezi după înfrângerea istorică din alegerile legislative

Navalnîi acuzase duminică primăria Moscovei că încearcă să facă să eşueze manifestaţia simpatizanţilor săi, prevăzută pe bulevardul Saharov, în nord-estul oraşului, împiedicând toţi prestatorii să-i închirieze o scenă şi echipamente sonore.

El a anunţat atunci că manifestaţia va avea loc în strada Tverskaia, care duce direct la Kremlin, iniţiativă pe care primăria Moscovei a calificat-o drept "o provocare". Poliţia moscovită a avertizat pe site-ul său că un alt eveniment era deja programat pe strada Tverskaia şi că "orice provocare comisă de manifestanţi va fi considerată drept încălcare a ordinii publice".

Luni, 12 iunie, "Ziua Rusiei", în cursul căreia ţara îşi aniversează independenţa din 1990, înainte de destrămarea oficială a URSS, este o zi festivă marcată de numeroase evenimente publice, în special reconstituiri istorice, precum şi o recepţie dată de preşedintele Vladimir Putin la Kremlin.

La 26 martie, mai multe sute de persoane au fost arestate în Capitală în cursul celei mai mari manifestaţii antiguvernamentale din ultimii ani. Navalnîi însuşi a fost încarcerat timp de 15 zile.

Aleksei Navalnîi, 41 de ani, s-a făcut cunoscut prin discursurile sale înflăcărate în cursul manifestaţiilor care au însoţit revenirea la Kremlin a lui Vladimir Putin în 2012. El îi atacă fără încetare pe "greii" regimului în înregistrări video anticorupţie, vizionate de milioane de internauţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.