Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ana Maria Pătru: 'Nu AEP este de vină pentru o campanie electorală anostă'

AEP

Ne aflăm la finalul campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie. O campanie despre care lumea spune că a fost extrem de anostă și că de vină pentru acest lucru este AEP, prin noile reglementări aduse. Cum au fost practic impuse aceste noi limitări? Partidele nu au avut niciun cuvânt de spus?

Vezi și: Răsturnare de situație în dosarul de spionare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi

Trebuie să se înțeleagă încă de la început că, pentru prima dată, avem altfel de reguli electorale, pe care trebuie să le pună în aplicare atât instituțiile statului, competitorii electorali, cât și cetățenii. Dacă s-a spus despre această campanie electorală că ar fi anostă, nu este nicidecum vina AEP, ci doar s-a înțeles să fie respectată legea, așa cum a fost elaborată de Parlamentul României.

Vreau să precizez că AEP, pe lângă proiectele îndrăznețe pe care le-a pus în aplicare în acest an – mă refer la Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal și la crearea corpului experților electorali – nu poate face altceva decât să aplice legea așa cum este ea formulată și nu poate lua nicio decizie în plus peste ceea ce prevede legea.

Pe parcursul acestei campanii, PNL a lansat în spațiul public informația că a sesizat AEP în legătură cu așa-numitele „sondaje mincinoase” lansate de alte partide pe piață și care induc în eroare alegătorii. Există vreun răspuns la sesizarea lor? Poate AEP interveni în vreun fel în această situație?

AEP își îndeplinește atribuțiile în limita competențelor stabilite de lege. Instituția noastră nu este abilitată să se pronunțe asupra unei astfel de sesizări, există alte instituții abilitate să o facă. Competitorii electorali sunt convinsă că știu care sunt instituțiile care au competențe pe această speță și cred că s-au îndreptat deja către acestea, mă refer la Consiliul Național al Audiovizualului sau biroul electoral de circumscripție.

De altfel, există numeroase sesizări adresate în mod greșit AEP de către cetățeni și competitori electorali, când altele erau instituțiile abilitate la care trebuiau trimise sesizările.

Cum vede președintele AEP, Ana Maria Pătru, această campanie electorală? Poate fi ea un model și pentru ceea ce va fi în toamnă sau să ne așteptăm la noi modificări?

Consider că această campanie electorală este una decentă, dar cu plusurile și minusurile ei și îi îndemn pe politicieni să amendeze legea acolo unde s-au lovit de lacune legislative sau de prevederi interpretabile.

Din punctul meu de vedere, eventualele neconcordanțe sau prevederi interpretabile trebuie să le dea de gândit politicienilor și cu certitudine AEP va înainta Parlamentului propuneri de modificare a acestui act normativ.

Cu siguranță sunt și lucruri foarte bine făcute, ceea ce îmi dă senzația că, pentru prima dată, suntem puși în fața unui test pe care și noi îl privim cu foarte mare atenție.

Cum răspundeți temerilor PSD, exprimate prin vocea lui Liviu Dragnea, privind posibilitatea ca procesul de votare să se blocheze din cauza unor disfuncționalități ale sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal?

Toți politicienii, competitorii electorali și cetățenii trebuie să știe că acest sistem informatic,  ce securizează oarecum secțiile de votare, este un test național, pus în aplicare pentru prima dată în România. Utilizarea lui este un beneficiu enorm pentru democrație, atât în plan intern, cât și cu ecouri la nivel internațional.

Chiar dacă, prin absurd, poate apărea vreo disfuncționalitate în aplicația informatică realizată de STS, procesul de votare nu se va opri, va merge mai departe sub controlul și monitorizarea președintelui secției de votare, care are obligația să gestioneze, conform legii, întregul proces de votare.

Ce vă pot spune este că STS are pregătite și soluții de back-up, o cădere iremediabilă a sistemului informatic fiind practic imposibilă. Repet, procesul de votare nu va fi întrerupt, indiferent de problemele tehnice care ar putea apărea în secția de votare.

În ultima perioadă au fost vehiculate în presă informații potrivit cărora AEP ar fi dat undă verde pomenilor electorale. Este adevărat?

În niciun caz. Reiterez faptul că există alte instituții competente pe aceste spețe. Din informațiile pe care le am în urma unor discuții pe această temă purtate cu ministrul de interne, Poliția Română a luat măsuri drastice acolo unde au existat cazuri care contravin legii. Am fost informată de domnul ministru că poliția a întocmit mai multe dosare penale pentru încălcarea legislației privind campania electorală.

Vreau să precizez că mita electorală este infracțiune și ea este sancționată de Codul Penal.

De aceea, îndemn persoanele care doresc să semnaleze astfel de cazuri să se adreseze organelor de urmărire penală – poliție, parchet, dar și birourilor electorale de circumscripție. Acestea din urmă sunt obligate, potrivit legii, să vegheze la corecta desfășurarea a campaniei electorale în circumscripția în care funcționează.

Pe această cale, fac un apel la toți competitorii electorali să fie conștienți că abaterile de la prevederile legale pot avea urmări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.