Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Andreea Cosma (PSD): Arhiva SIPA trebuie să urmeze modelul gestionării arhivei de la CNSAS

Andreea Cosma

Scandalul Arhivei SIPA este departe de a se fi încheiat. S-au propus în ultimele săptămâni tot felul de soluții cu privire la ceea ce mulți susțin că ar fi un focar de mizerie cu care ar fi fost șantajați ani la rând foarte mulți magistrați.

Într-o declarație politică deputatul PSD Andreea Cosma susține că Arhiva SIPA trebuie să urmeze modelul gestionării arhivei de la CNSAS. Deputatul PSD e de părere că arhiva în sine nu e cea mai mare problemă, ci comisiile succesive care au avut acces la ea și scurgerea de date din acele dosare.

De aceea ea anunță că ”PSD rămâne consecvent cu enunțul că este absolut necesar ca reforma din Justiție să asigure independența absolută a judecătorilor și să înlăture orice forme de presiune asupra acestora. Judecata trebuie să se facă în sala de judecată, conform legii și după propria conștiință a judecătorului. Orice alt factor care influențează decizia unui judecător reprezintă o cale abuzivă și ilegală.”

***

Iată Declaraţia politică în integralitate?

Arhiva SIPA trebuie să urmeze modelul gestionării arhivei de la CNSAS.

Abordarea arhivei Serviciului Independent pentru Protecție și Anticorupție nu trebuie nici distrusă, dar nici să rămână secretă, astfel încât datele de acolo să fie folosite pentru a-i șantaja pe magistrați.

Gestionarea arhvei SIPA nu trebuie să lovească în destine personale, ci să rezolve o problemă de sistem. Respectiv folosirea abuzivă a acelor date pentru a-i șantaja pe magistrați, ceea ce ar însemna că aceștia sunt controlați în mod abuziv.

În mod cert trebuie să existe și niște urmări dacă s-au făcut abuzuri. Lucurile nu pot rămâne doar la nivelul de constatări. Dacă după desecretizare se stabilește o răspundere legală, atunci cei suspectați vor trebui cercetați și trimiși în judecată.

Scandalul acestei arhive arată o realitate odioasă: Lupta anti-corupție a fost folosită ca măciucă politică în răfuielile politice. Cei care purtau steagul anti-corupție, cum era Monica Macovei, foloseau acest paravan pentru a-și înlătura adversarii politici. Raportul publicat în presa centrală privind activitatea comisiilor care au gestionat documentele din această arhivă arată că s-au făcut copii  de către oamenii Monicăi Macovei.

Combaterea corupției trebuie să fie intransigentă și să continue. Dar trebuie să separăm sămânța de neghină. Este dificil să iei o decizie privind Arhiva SIPA având în vedere că nu se cunoaște ce fel de informații conține. Eu consider că o abordare corectă ar trebui să fie modelul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Este binevenită decizia actualului ministru al Justiției, Tudorel Toader și a prim-ministrului Sorin Grindeanu care au promovat o hotărâre de guvern pentru desecretizarea acestei arhive. Oamenii trebuie să afle dacă s-au facut ilegalitatăți în legatură cu aceasta arhivă, dacă cineva a sustras, a copiat ori a folosit informații pentru a santaja judecători, procurori, avocați sau oameni politici.

Dacă DIICOT a început o anchetă înseamnă că există indicii rezonabile că s-au produs abuzuri și ilegalități cu arhiva SIPA. Astfel, demersul desecretizării raportului comisiei care a gestionat arhiva SIPA este justificat. Ar trebui desecretizat si raportul Chiuariu-Predoiu, invocat în întreg scadalul ca document oficial care atestă nereguli grave în legatură cu arhiva SIPA.

E important de făcut o distincție, pentru că toată lumea vorbește de „desecretizare” dar nimeni nu știe ce se desecretizează. E important să desecretizăm raportul privind activitatea comisiei care a gestionat arhiva SIPA.

Nu e de interes public ce făcea un magistrat în viața privată, dar ne interesează pe noi toți dacă cineva a folosit această informație pentru a-l șantaja pe acel magistrat cu scopul de a schimba o decizie în sala de judecată.

Consider că trebuie să acordăm garanții totale judecătorilor că pot judeca după lege și după propria conștiință, fără nicio influență din afara sălii de judecată.

Dezvăluirile din mass-media aparțin unui ofițer SIPA – deci nu mai suntem deloc pe tărâmul speculațiilor, ci în domeniul probelor care au greutate juridică. Este important ca DIICOT și celelalte instituții implicate în investigare acestui caz să cerceteze și aceste informații care au fost făcute publice.

PSD rămâne consecvent cu enunțul că este absolut necesar ca reforma din Justiție să asigure independența absolută a judecătorilor și să înlăture orice forme de presiune asupra acestora. Judecata trebuie să se facă în sala de judecată, conform legii și după propria conștiință a judecătorului. Orice alt factor care influențează decizia unui judecător reprezintă o cale abuzivă și ilegală.

Dacă sunt judecători care au săvârșit acte de corupție, atunci ei trebuie anchetați și judecați pentru aceste fapte, nu să fie transformați în slugi ai celor care dețin astfel de informații despre ei.

De asemenea, trebuie separată activitatea magistraților de cea a serviciilor de informații. Ancheta o face procurorul, iar judecata aparține judecătorului. Ofițerii de informații nu au dreptul să intervină în acest proces, care aparține exclusiv sistemului de Justiție. Serviciile doar trebuie să ofere informații dacă au indicii privind comiterea unor infracțiuni.

Vă mulțumesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.