Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț de ULTIMĂ ORĂ al DNA: Cum vrea primarul Cătălin Flutur să SCAPE de pedeapsă

Cătălin Flutur

Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Botoşani a evitat să se constituie parte civilă într-un dosar de corupţie cu prejudiciu de peste 2 milioane de lei, în care printre inculpaţi se numără şi primarul municipiului, Cătălin Flutur, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA.

Decizia UAT Botoşani de a nu exercita acţiunea civilă în cadrul procesului penal a fost comunicată după trei solicitări formulate de procurori.

Într-o primă adresă, din 5 aprilie 2017, Serviciul teritorial Suceava al DNA a solicitat Primăriei Botoşani un punct de vedere oficial referitor la prejudiciul stabilit în cadrul urmăririi penale şi dacă înţelege să exercite acţiunea civilă în cadrul procesului penal, cu indicarea naturii şi a întinderii pretenţiilor.

"În adresă, persoanei vătămate i-au fost prezentate toate actele materiale al infracţiunilor reţinute în sarcina fiecărui inculpat, inclusiv cu indicarea naturii, valorii şi a modalităţii de producere a prejudiciului constatat de organul de urmărire penală. Într-un prim răspuns la cea dintâi solicitare, UAT Botoşani ne-a comunicat situaţia atipică în care se află instituţia, având în vedere că primarul Flutur Cătălin - Mugurel, cât şi secretarul Apostu Ioan sunt inculpaţi în prezenta cauză, solicitându-ne punctul de vedere cu privire la persoana care urmează a fi delegată din partea UAT Botoşani pentru a da curs solicitării noastre", arată procurorii în rechizitoriu.

Citește și: Dragnea, declarație SURPRINZĂTOARE despre remaniere: 'Nu funcționăm ALANDALA'

Ca urmare, DNA a răspuns că punctul de vedere solicitat excede competenţele sale şi a reiterat invitaţia adresată UAT Botoşani de a se constitui parte civilă în cauză.

"Ca răspuns la cea de a doua solicitare, UAT Botoşani (...) ne comunică faptul că la acel moment înţeleg să nu exercite acţiunea civilă în cadrul procesului penal, întrucât nu pot aprecia acest fapt doar în baza adresei DNA, făcând trimitere la drepturile persoanei vătămate (...). În considerarea acestor drepturi, prin adresa din 19.04.2017 i s-a comunicat persoanei vătămate posibilitatea de a studia dosarul cauzei în data de 20.04.2017, însă persoana vătămată nu a dat curs acestei posibilităţi", se mai arată în rechizitoriu.

Conform aceleiaşi surse, reprezentanţii UAT Botoşani au fost în cele din urmă citaţi pentru audierea în calitate de persoană vătămată, iar pe data de 24 aprilie li s-a pus la dispoziţie întregul material probator, pentru a fi consultat. Ulterior, procurorii le-au trimis o nouă adresă, prin care solicitau să se comunice "poziţia procesuală în calitate de persoană vătămată cu privire la latura civilă".

"La data de 25.04.2017,(...) persoana vătămată UAT Botoşani ne comunică faptul că înţelege să nu exercite acţiunea civilă în cadrul procesului penal, urmând ca, în eventualitatea unei soluţii de condamnare în prezenta cauză, să-şi rezerve dreptul de a promova o acţiune la instanţa civilă pentru tragerea la răspundere civilă delictuală a persoanelor responsabile pentru prejudiciul produs în dauna patrimoniului UAT Botoşani, prin comiterea infracţiunii pentru care vor fi condamnaţi penal inculpaţii din dosarul de urmărire penală", se explică în rechizitoriu.

Procurorii DNA Suceava l-au trimis în judecată pe Cătălin Flutur, primar al municipiului Botoşani, pentru abuz în serviciu în legătură cu încheierea şi derularea unui contract de concesiune care avea ca obiect exploatarea unui teren pe care a fost construit ulterior un complex comercial multifuncţional.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, edilul este acuzat de abuz în serviciu având ca rezultat obţinerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit, în formă continuată.

În dosar au mai fost trimişi în judecată Adriana Zăiceanu, la data faptei director executiv al primăriei, Constantin-Cezar Puiu, la data faptei şef al Serviciului Patrimoniu, Mihaela Gontineac, la data faptei jurist, respectiv secretar, Ioan Apostu, la data faptei secretar.

DNA precizează că, în perioada 30 noiembrie 2006-19 decembrie 2011, Cătălin Flutur, în calitate de primar, şi-a îndeplinit defectuos atribuţiunile de serviciu prevăzute de lege, în ceea ce priveşte încheierea şi derularea unui contract de concesiune ce avea ca obiect exploatarea unui teren în suprafaţă de 4.668 mp, proprietatea Consiliul Local al Municipiului Botoşani, pe care a fost construit ulterior un complex comercial multifuncţional.

Citește și: ANUNŢ important în PNL: Un greu liberal estompează avansul taberei Orban

"Concret, în cuprinsul contractului respectiv, urmat de încheierea altor trei acte adiţionale, inculpatul a diminuat ilegal (sub valoarea menţionată în cuprinsul ofertei financiare) redevenţa datorată de cesionar instituţiei publice pe care o reprezenta. Mai exact, deşi în cadrul procedurii de atribuire a concesiunii ofertantul câştigător prezentase o redevenţă în valoare de 77,12 lei/mp/an (în condiţiile în care în documentaţia de atribuire se prevăzuse o redevenţă minimă în sumă de 25,6 lei/mp/an), în contractul de concesiune încheiat după finalizarea procedurii s-a menţionat plata unei redevenţe vădit inferioare în sumă 4,91 lei/mp/an", se arată în comunicat.

Procurorii susţin că, în demersul său infracţional, edilul a beneficiat şi de ajutorul celorlalţi inculpaţi care au întocmit diverse rapoarte de specialitate sau au avizat şi contrasemnat hotărâri ale Consiliului Local prin care s-a stabilit redevenţa, în condiţiile menţionate.

"Această conduită a avut drept consecinţă prejudicierea bugetului local cu suma de 2.024.236,55 lei, ce reprezintă totodată un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului, în calitate de concesionar", menţionează DNA.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.