Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arafat: Concluziile Seminarului NATO de la Bucureşti vor fi raportate la Summitul din 2018

Raed Arafat

Concluziile Seminarului Grupului Comun de Planificare al NATO în domeniul rezilienţei şi pregătirii urgenţelor civile, organizat de Ministerul Afacerilor Interne la Palatul Parlamentului, vor face obiectul unui raport ce va fi prezentat la Summitul NATO din 2018, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în MAI, miercuri, la încheierea evenimentului. "Un raport ce va fi întocmit de către colegii de la NATO, care să circule la toate ţările participante şi la partener, după care va fi prezentat la Summitul NATO din 2018. Deci, cu munca de aici se va merge mai departe la Summitul din 2018", a menţionat Arafat.

El a adăugat că, în România, colaborarea dintre instituţii este destul de strânsă, însă cooperarea mai trebui întărită pe anumite paliere ce vizează punctele de bază de rezilienţă ale NATO. "Sunt cele şapte puncte de bază de rezilienţă ale NATO, şi aici vorbim de partea de continuitate a guvernanţei, de accidentele colective cu număr foarte mare de victime, de problemele de asigurare a rezilienţei în sistemul de transport, în cel de energie, în alimentaţie şi apă, deci toate aceste aspecte sunt puncte la care ne uităm şi în fiecare dintre ele trebuie să existe o intersectare între sectorul civil şi cel militar şi între diferite instituţii din sectorul civil care sunt implicate", a precizat Arafat.

Oficialul MAI a mai precizat că în cadrul seminarului s-a discutat foarte mult despre rezilienţă, despre complexitatea ajungerii la un nivel de pregătire adecvat şi despre faptul că nu ajungi niciodată la un nivel care să fie suficient, "întotdeauna trebuie să faci ceva în plus. Este o chestiune care trebuie evaluată în mod continuu". Arafat a etichetat ca foarte importantă discuţia participanţilor la seminar despre continuitatea evaluării şi a autoevaluării fiecărei ţări în ceea ce priveşte pregătirea în domeniul supus dezbaterii, pentru a se putea observa nivelul pe care acestea îl ating în domeniul supus dezbaterii, ca şi cea despre colaborarea dintre civili şi militari şi modul în care aceştia trebuie să se sprijine reciproc în diferite situaţii şi scenarii şi a catalogat drept "un semnal pozitiv" prezenţa la deschiderea evenimentului a miniştrilor români ai Afacerilor Interne şi Apărării, pentru că "s-a văzut că ambele ministere stau împreună la masă şi discută", conform Agerpres.

Marţi, asistentul secretarului general al NATO, Patrick Turner, declara că România este unul dintre cei mai puternici aliaţi NATO în ceea ce priveşte stadiul de implementare a angajamentelor pentru măsurile de creştere a rezilienţei luate la Summitul de la Varşovia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.