Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ardealul are Delegație în Parlamentul European. Ce își propune

transilvania

Europarlamentarii Victor Negrescu şi Emilian Pavel au lansat, sâmbătă, la Bruxelles, Delegaţia Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului, un demers prin care vor fi promovate, prin evenimente periodice, valorile culturale şi oportunităţile economice ale zonei de Vest a României. 

Lansarea a avut loc în debutul celei de-a X-a ediţii a Festivalului 'Primăvara Românească la Bruxelles', eveniment la care au fost prezenţi ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, deputaţii social-democraţi Ioan Dîrzu, Dorel Căprar şi Cătălin Tiuch, vicepreşedinţii Consiliilor judeţene din Bistriţa Năsăud - Alexandru Pugna şi Maramureş - Gabriel Zetea, preşedintele PSD Bihor - Ioan Mang, primari şi viceprimari. 

'Este o Delegaţie prin care vrem să reprezentăm zona de vest a României la Bruxelles, pe lângă Uniunea Europeană, aşa cum o fac şi alţii', a declarat Victor Negrescu. 

Europarlamentarul a subliniat că acest proiect este posibil datorită sprijinului venit din partea comunităţii româneşti din Belgia. El a explicat că există în total peste 400 de reprezentanţe regionale sau locale din toată Europa la Bruxelles. 

'Când am ajuns aici, am observat că celelalte zone din Europa sunt reprezentate la Bruxelles. Există în total peste 400 de reprezentanţe regionale sau locale din toată Europa la Bruxelles, reprezentanţe care joacă acest rol, de a crea un dialog între interesul local şi interesul european, pentru că atunci când este vorba de atragerea fondurilor europene, de promovarea interesului naţional, inclusiv al României, este important să se vadă şi ceea ce are de oferit o ţară, cu particularităţile şi tradiţiile sale', a declarat Victor Negrescu. 

Europarlamentarul a menţionat că au mai existat demersuri asemănătoare, care au eşuat. 

'Acest demers a mai fost încercat şi în trecut. Nu spunem că suntem primii. Spre exemplu, în 2009-2010, Agenţiile pentru Dezvoltare Regională din toată ţara au încercat să deschidă birouri la Bruxelles. Ele nu au supravieţuit mai mult de un an pentru că nu au avut nici resursele umane, poate nici calificarea şi nici sprijinul necesar. Noi, prin activitatea noastră de europarlamentari, (...), încercăm să oferim posibilitatea ca o zonă din România să fie vizibilă - o zonă care reprezintă aproape opt milioane de locuitori, o zonă care are particularităţile sale, tradiţiile sale - şi să întărim mesajul european şi imaginea de ţară a României', a declarat Victor Negrescu. 

Europarlamentarul a adăugat că prin acest demers urmează ca zona de Vest a României să fie mai bine cunoscută. 

'Înseamnă că noi, practic, deschidem o structură în care invităm pe toţi cei interesaţi din zona de Vest a României - administraţii locale, antreprenori, cetăţeni, asociaţii - să vină alături de acest proiect pentru a construi împreună o serie de activităţi permanente, în aşa fel încât să întărim vizibilitatea locală. (...). Sper ca acest demers să fie bine înţeles şi să reuşim să atingem obiectivele pe care ni le-am fixat şi împreună să facem în aşa fel încât zona de Vest a României să fie mai bine cunoscută, şi ulterior întreaga ţară, şi, evident a întări potenţialul pe care îl are România, pentru că vorbim şi de fonduri şi de granturi disponibile de la Bruxelles pe care putem să le accesăm doar lucrând la nivel regional şi în cooperare între judeţele şi regiunile din zona de Vest', a spus europarlamentarul. 

Victor Negrescu a menţionat că deja există un site dedicat acestui proiect, în limbile engleză şi română. 

'Vrem să organizăm evenimente în care promovăm lucruri care nu sunt cunoscute la nivelul Uniunii Europene, să facem în aşa fel încât o parte din această informaţie să ajungă, prin reţeaua Ministerului de Externe şi reprezentanţele României peste hotare, în aşa fel încât într-adevăr toată reţeaua de diplomaţi să cunoască ce înseamnă zona de vest a României, care sunt tradiţiile, să reuşim să realizăm un plan foarte clar al posibilităţilor de investiţii pentru zona respectivă, atât pentru crearea de locuri de muncă, cât şi investiţii în turism', a declarat Negrescu. 

El şi-a exprimat dorinţa ca şi alte zone din ţară să fie reprezentate astfel la Bruxelles, menţionând că va susţine orice demers similar. 

La rândul său, europarlamentarul Emilian Pavel a spus că vor fi promovate prin acest proiect valorile româneşti. 

'Aceste lucruri vrem să le promovăm. Nu vrem să promovăm mesaje antinaţionale, nu vrem să chemăm România la raport, cum fac alţi europarlamentari, vrem să promovăm această regiune frumoasă. (...). Vom organiza regulat evenimente de promovare, vom aduce informaţia de la Bruxelles mai aproape de administraţiile publice locale, de ONG-uri, de firme din această zonă', a declarat Pavel. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.