Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atentate în Europa – scurt istoric

protv.ro

Evenimentele de ieri seară de la Munchen ne aduc în fața unui fapt de netăgăduit: frecvența atentatelor în Europa cunoaște o creștere fără precedent, aproape că nu mai avem timp să ne revenim după un incident, că, iată, se petrece altul. Și ce este mai grav, se schimbă și modul în care aceste atentate sunt puse la cale. Atât în Franța, cât și în Germania acum avem de-a face cu naturalizați, cu oameni care trăiesc deja în mijlocul comunității.

Mai mult, mijloacele folosite sunt atât de diverse și de greu de preîntâmpinat: de la arme pentru care poți avea permis portarmă, la tiruri care intră direct în oameni, la tradiționalii, dacă îi putem numi așa, kamikaze.

La toate acestea contribuie și naivitatea oamenilor. Au tot circulat aseară poze și clipuri care arătau cum populația din orașe germane saluta sosirea refugiaților la ei în orașe. Nu peste puțin timp aveau să se petreacă violurile din noaptea de Anul Nou, de la Koln, iar acum, tragedia de la Munchen. Și pentru că tot vorbeam de naivitate, presa germană scrie că teroristul a chemat lumea în locația respectivă prin intermediul unei pagini de Facebook false, unde oamenii erau invitați să cumpere mâncare mai ieftină.

Istoricul atentatelor din Europa de după anii 90 ne oferă câteva informații extrem de interesante:

- în intervalul 1990 – 2016 au avut loc în jur de 40 de atacuri atribuite terorismului islamic (numărul lor se confirmă fie prin revendicarea de către organizații teroriste, fie ca urmare a mesajului religios transmis de către teroriști).

- 70% din atentate au avut loc în ultimii 5 ani. Franța este „campioană„ la cât de des au loc și la număr de victime.

Atentate grave în Europa 2000 - 2014

11 martie 2004, Spania: zece bombe explodează în Madrid și suburbii, în 4 trenuri, ucigând 191 de persoane și rănind peste 2000. Al Qaida revendică atentatele.

7 iulie 2005, Mare Britanie: în Londra au loc 4 atentate simultan, în 3 stații de metrou și una de autobuz, cu 56 de morți și 700 de răniți.

18 iulie 2012 – 5 turiști israelieni sunt uciși la Burgas, ca urmare a unei bombe plasate într-un autobuz.

Tripleta groazei în Franța

Ultimii doi ani aduc Franța în prim plan. Pe 7 ianuarie 2015, la sediul publicației de satiră Charlie Hebdo, 3 teroriști deschid focul și ucid 12 persoane, alte 10 fiind rănite. Pe 13 noiembrie 2015, se declanșează iadul. Un val de atentate au loc în diverse restaurante, o sală de concerte și la Stade de France. Bilanțul este cutremurător: 130 de morți și sute de răniți. Totul culminează cu 14 iulie 2016, când, la Nisa, un camion intră în mulțimea adunată pentru a urmări focurile de artificii de ziua națională a Franței: 84 de morți și zeci de răniți în stare gravă.

Belgia, Germania

Pe 22 martie 2016, 35 de persoane mureau și 340 erau rănite în atentate ce au avut loc la Bruxelles, în două locații, la aeroportul Zaventem și stația de metrou Malbeek. Aceste atentate au fost revendicate de ISIS. Ieri, în Germania, la Munchen, 9 persoane au fost ucise și cel puțin 16 rănite, dintre care trei grav, după ce un terorist a deschis focul asupra unor oameni adunați la un mall din zonă.

Deși peste tot în Europa autoritățile îndeamnă la calm, la a ne păstra stilul de viață, de a nu ne transforma fiecare zi într-o continuă spaimă, datele de mai sus, frecvența atentatelor și faptul că nu prea știi cum și ce se poate întâmpla ne arată că am intrat într-o nou stil de viață, într-o nouă epocă, una care nu este chiar pe placul nostru.

Iar vremea decontului pentru politicienii care au partea lor de decizie pare a veni, în multe state alegerile ce urmează arătând finalul carierei pentru ei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.