Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu, atac la SRI. Fostul preşedinte, de partea CCR în scandalul interceptărilor

basescu-sri

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat sâmbătă, la Brăila, referindu-se la decizia recentă a Curţii Constituţionale (CCR), care a declarat neconstituţional un articol din Codul de Procedură Penală ce reglementează supravegherea tehnică din timpul cercetării penale, că va susţine punctul de vedere al CCR, dacă motivaţia respingerii articolului se referă la evitarea abuzurilor din punct de vedere al intruziunii în viaţa fiecăruia dintre români.

"Trebuie să ne intereseze pe fiecare dintre noi dacă suntem ascultaţi nejustificat. Eu am fost preşedintele din ordinul căruia s-au predat la CNSAS 2,5 milioane de dosare ale fostei securităţi şi ştiu câtă intruziune era în viaţa cetăţenilor înainte. Nu spun că se întâmplă acest lucru acum, dar este bine ca societatea să reacţioneze din vreme şi să nu se permită eventuale abuzuri din punct de vedere al intruziunii în viaţa fiecăruia dintre români şi mai ales atunci când acest lucru nu este justificat. Este un lucru asupra căruia am vrut să vă previn, că voi susţine punctul de vedere al Curţii Constituţionale, dacă el se va referi la acest aspect. Încă nu a apărut motivaţia, dar la câtă înverşunare văd împotriva Curţii Constituţionale, cred că va fi nevoie să ne exprimăm. Acest partid are obligaţia să fie un apărător al drepturilor omului', a declarat liderul Mişcării Populare, potrivit Agerpres.

Vezi şi: Veşti proaste pentru infractori: Adevăratul efect al deciziei CCR asupra relaţiei DNA-SRI

Traian Băsescu a considerat ca fiind "extrem de pozitiv", din punct de vedere al CCR, faptul că aceasta pune în discuţie drepturile garantate de Constituţie, drepturile omului, drepturile la intimitate, la libertate, dreptul de a nu fi supravegheat. 

"Părerea mea este că aceasta a fost zona pe care Curtea Constituţională doreşte să o protejeze şi cred că face foarte bine. Repet, Curtea Constituţională se referă strict la un articol din noul Cod de Procedură Penală, şi nicidecum la vechiul Cod de Procedură Penală, unde legislaţia nu a fost pusă sub semnul întrebării. (...) Eu am spus şi public că, în timpul celor 10 ani cât am fost la Cotroceni, într-adevăr instituţiile de forţă ale statului s-au consolidat şi au devenit extrem de puternice. Este timpul să privim la relaţia acestora cu cetăţeanul, iar nevoia de a proteja toate drepturile omului este o nevoie a unui stat democratic', a completat Băsescu.

SRI primește o lovitură năucitoare de la Curtea Constitutionala

Plenul Curţii Constituţionale a României a admis pe 16 februarie, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor din Codul de Procedură Penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de 'organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei', ci şi de 'alte organe specializate ale statului'. 

Curtea a constatat, totodată, că sintagma supusă controlului nu respectă condiţiile de calitate ale unei norme legale sub aspectul clarităţii, preciziei şi predictibilităţii, întrucât 'nu permite subiecţilor de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viaţa privată a persoanelor'.

Kovesi, prima reacţie la decizia CCR care desfiinţează colaborarea DNA-SRI

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.