Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica australiană îi ia apărarea cardinalului George Pell

reuters
George Pell

Mai multe voci din Biserica Catolică australiană au adus elogii cardinalului George Pell, prezentându-l pe trezorierul Vaticanului drept ''un om cum nu se poate mai onest'' după ce acesta a fost inculpat de presupuse abuzuri sexuale, informează AFP, potrivit agerpres.

Şeful Secretariatului pentru Economie de la Vatican, pus sub acuzare pentru multiple abuzuri sexuale în Australia, urmează să se prezinte la tribunalul din Melbourne (sud-estul ţării) la data de 18 iulie. El a declarat joi că se va întoarce pe continent ''cât mai curând posibil pentru a-şi reabilita numele'', după ce se va consulta cu medicii săi.

Citeşte şi: Decizie ISTORICĂ în Germania. Parlamentul aprobă căsătoriile gay

Prelatul în vârstă de 76 de ani a urcat în eşichierul Bisericii Catolice australiene înainte de a fi ales, în 2014, de către Papa Francisc pentru un plus de transparenţă în finanţele Vaticanului.

Poliţia australiană a anunţat joi că Pell a fost inculpat pentru ''vechi delicte de agresiuni sexuale'', fără a oferi detalii cu privire la aceste fapte şi nici la vârsta presupuselor victime.

Membrii Bisericii Catolice din Australia au salutat activitatea lui Pell şi au adus un omagiu reputaţiei sale. ''George Pell pe care îl cunosc este un om integru în relaţiile sale cu ceilalţi, un om de credinţă şi cu idealuri măreţe, un om cum nu se poate mai onest'', a susţinut într-o declaraţie Arhiepiscopul de Sydney, Anthony Fisher.

Arhiepiscopul din Melbourne, Denis Hart, a spus că Pell este prietenul şi colegul său de peste o jumătate de secol şi că acesta merită un proces echitabil. ''Arhiepiscopia are cunoştinţă de numeroase fapte bune ale cardinalului, recunoscute la nivel naţional şi internaţional. Este de notorietate faptul că înaltul prelat Pell s-a luptat cu plaga abuzurilor sexuale în cadrul Bisericii de când a devenit Arhiepiscop de Melbourne, în 1996", a adăugat acesta.

Citeşte şi: SUA au CONFISCAT un zgârie-nori din inima Manhattan-ului, controlat de Iran - FOTO

Arhiepiscopul de Hobart, Julian Porteous, a declarat pentru publicaţia locală Mercury că a fost ''şocat şi dezamăgit'' de această inculpare acesta exprimându-şi convingerea că acuzaţiile care i se aduc lui Pell ''nu au nici un fundament''. Cardinalul Pell este "un 'om în totalitate integru'', a dat acesta asigurări.

Fostul premier conservator Tony Abbott, el însuşi un catolic devotat, s-a alăturat acestor păreri pozitive în ceea ce îl priveşte pe cardinal salutând un ''om foarte mare''.

La rândul său, Sfântul Scaun a subliniat, într-o declaraţie deosebit de măgulitoare, ''onestitatea'' şi ''devotamentul'' cardinalului responsabil de trei ani cu reforma managementului afacerilor economice în sânul Curia Romana, aparatul administrativ al Sfântului Scaun.

George Pell a fost Arhiepiscop de Melbourne între 1996-2001 înainte de a deveni Arhiepiscop de Sydney, între 2001 şi 2014.

Citeşte şi: CANICULA sufocă Europa. Oamenii de ştiinţă trag un semnal de alarmă

El a fost acuzat în 2002 de abuzuri sexuale pentru presupuse fapte comise în urmă cu mult timp, însă a fost achitat ulterior.

Cardinalul, al treilea cel mai important oficial de la Vatican, care şi-a luat un concediu temporar, a negat ''cu vigurozitate'' toate acuzaţiile care i se aduc.

Avocata celor doi bărbaţi care au depus plângeri împotriva cardinalului Pell a declarat că cei doi clienţi, care doresc să îşi păstreze anonimatul, s-au arătat ''încântaţi''. ''A fost foarte greu pentru ei'', a declarat Ingrid Irwin pentru Melbourne Herald Sun. ''A aduce acuzaţii cuiva care pentru unii este nimeni altul decât adjunctul lui Dumnezeu le-a creat multe probleme'', a adăugat aceasta.

Anunţul acestei inculpări vine după o anchetă naţională îndelungată efectuată cu privire la răspunsul instituţiilor din Australia faţă de abuzurile sexuale comise asupra copiilor, solicitată în final de Guvern în 2012, după un deceniu de presiuni din partea victimelor.

Comisia de anchetă a condus timp de patru ani aceste investigaţii adunând mărturiile a mii de victime.

Citeşte şi: Japonia IMPUNE o măsură dură solicitanţilor de azil. După expirarea vizelor, vor fi ÎNCHIŞI

Avocatul care conduce acest demers, Gail Furness, a anunţat în luna februarie că 4.444 de fapte de pedofilie au fost raportate autorităţilor Bisericii australiene între 1950 şi 2010, "7% dintre preoţi fiind presupuşii făptaşi ai actelor de abuz sexual asupra minorilor''.

Vârsta medie a victimelor a fost de 10 ani în cazul fetelor şi de 11 ani pentru băieţi. Dintre cei 1.880 de presupuşi pedofili, 90% au fost bărbaţi.

Cardinalul Pell a fost audiat în trei rânduri în acest caz şi a recunoscut în faţa comisiei de anchetă că a 'eşuat' în gestionarea situaţiei preoţilor pedofili în statul Victoria în anii '70.

Întrebat cu privire la suspiciunile în ceea ce îl priveşte pe cardinalul Pell, Papa a invocat în august 2016 prezumţia de nevinovăţie. ''Nu ar fi corect să se judece înainte de finalizarea acestei anchete'', a spus el în cadrul unei conferinţe de presă. ''Există îndoieli şi 'in dubio pro reo' (dubiul în favoarea acuzatului). Noi trebuie să evităm procesul mediatic, un proces care se bazează pe zvonuri", a spus atunci Papa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.