Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BOMBA care ajunge pe masa judecătorilor CCR: excepția care poate schimba soarta alegerilor

exceptie

Judecătorii Curții Constituționale sunt chemați să devină arbitri cursa pentru alegerile locale. Pe data de 4 mai, judecătorii CCR vor decide dacă aceste alegeri se vor disputa într-un tur sau în două tururi de scrutin.

O altă bombă a căzut astăzi. Judecătoria Sectorului 5 a admis sesizarea Curții Constituționale pe excepția de neconstituționalitate ridicată la articolul 49, alin. 2, din Legea 115/2015. Este vorba despre articolul în care se prevede câte semnături trebuie să strângă fiecare candidat pentru a putea intra în alegeri.

Citește și: PREMIERĂ în Bucureşti: Un candidat îşi face reclamă electorală în... chineză

”(2) Pentru fiecare candidat la functia de primar si lista de candidati pentru consiliul local si pentru consiliul judetean, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, de 500 in cazul localitatilor urbane de rangul II si III si de 1.000 in cazul judetelor, municipiului Bucuresti, sectoarelor municipiului Bucuresti si localitatilor urbane de rangul I”, se prevede la Articolul 49, alin. 2.

Citește și: Zeci de contestaţii privind candidaţii la Primăria Capitalei

Liderul PND, deputatul Daniel Fenechiu, este inițiatorul acțiunilor în instanță, prin care solicitat ridicarea excepțiilor de neconstituționalitate. În acest moment, avem deja 4 astfel de solicitări acceptate de judecătoriile din București, toate pe articolul 49, alin. 2.

Pe masa judecătorilor CCR vor ajunge toate aceste excepții de neconstituționalitate. Dacă va fi admisă măcar o singură excepție de neconstituționalitate pe articolul 49, alin 2, atunci va începe nebunia.

Toți candidații care au fost respinși în aceste alegeri, dar care au făcut contestații împotriva acestei decizii, vor fi admiși în alegeri.

O astfel de decizie va da peste cap alegerile pentru că vor intra în cursă noi candidați. Practic, jocul s-ar reseta, dacă judecătorii acceptă ambele excepții de neconstituționalitate: cea referitoare la alegerile în două tururi și cea referitoare la numărul de semnături.

Aceste excepții de neconstituționalite vor fi trimise de judecătorii către Curtea Constituținoală și este foarte posibil să ajungă pe data de 3 mai. Ținând cont de timpul foarte scurt rămas până la începerea perioadei de campanie electorală, dar și de faptul că sunt ridicate excepții de neconstituționalitate pe aceeași lege și pe aceleași articole, judecătorii CCR ar putea comasa toate solicitările și ar putea decide asupra tuturor în aceeași zi de 4 mai.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.