Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu lansează un nou atac la CSM: Sunt niște autiști

calin_popescu_tariceanu_70412400

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat joi, în cea de a doua zi a Conferinţei "Guvernarea reprezentativă şi separaţia puterilor sub imperiul democraţiei", absenţa de la eveniment a reprezentanţilor unor instituţii cu atribuţii în domeniu, precum CSM sau Curtea Constituţională, dar şi a unor lideri politici importanţi, care "au evitat să vină", deşi aceştia ar fi fost invitaţi.

Citește și: REȚINERI bombă făcute de DNA

"Cred că cea mai importantă virtute a reuniunii noastre este că putem să stăm la masă şi să vă ascultăm. Nu toată lumea simte acelaşi lucru. Şi aici am să fac o referire directă, cel puţin aceasta este impresia mea şi prin prisma faptului că, vedeţi, CSM-ul nu este prezent, Curtea Constituţională nu este prezentă, din cei pe care i-am invitat. O serie de lideri politici importanţi au evitat să vină. Nu există cultura disputei intelectuale, academice, nici măcar politice. Am făcut numeroase invitaţii şi am primit răspunsuri care mă fac să trag câteva concluzii. Unii nu au apetit pentru aşa ceva, n-au capacitate, iar altora - şi acesta este lucrul cel mai grav - le este teamă să vină, să participe la astfel de discuţii", a afirmat Tăriceanu.

Citește și: Mesaj din închisoare pentru Traian Băsescu: L-am auzit pe turnătorul Băsescu...

În opinia sa, la conferinţă ar fi trebuit să participe şi membrii comisiilor juridice ale Parlamentului. "Dacă nu aceştia, măcar preşedinţii şi vicepreşedinţii. Toţi au găsit lucruri mult mai importante de făcut. Interesul parlamentarilor este foarte mare faţă de problemele care sunt în discuţie şi mi-aş dori să audă şi ei, dar nu numai ei. Discuţia ar fi fost utilă în contextul în care e o obligaţie a noastră instituţională, dar nu numai a noastră, ci şi a puterii judecătoreşti şi a Executivului, să stăm cu toţii la masă", a precizat Tăriceanu.

Citește și: Alina Bica, fosta șefă DIICOT, veste teribilă de la Laura Codruța Kovesi: Ce i-au făcut procurorii

El a spus că aceste discuţii trebuie înteţite pe viitor, iar prezenţa să fie mai numeroasă.

În context, Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că ceea ce îl preocupă, dincolo de nivelul corupţiei în România, la toate nivelele, sunt "derapajele, abuzurile şi excesele".

Citește și: Rusia e în ALERTĂ MAXIMĂ: Statul Islamic a anunțat atacuri

"Situaţia pe care noi am discutat-o aici, şi vi se pare că este dezechilibrată din punct de vedere al prezenţei şi aşa este, nu este aceea legată de amploarea măsurilor de combatere a corupţiei luate de DNA cu ajutorul neprecupeţit al SRI. Pe mine mă deranjează ce văd, mă deranjează pentru că şi imaginaţia mea este depăşită când văd care este nivelul corupţiei în România, la toate nivelele. La nivel politic, în administraţia centrală şi până jos de tot. Deci nu acesta este lucrul care mă preocupă, pentru că această operaţiune este necesară. Pe mine mă preocupă ceea ce înseamnă dincolo de acest fapt, derapajele, abuzurile, excesele", a susţinut preşedintele Senatului.

În opinia sa, este necesar ca statul de drept să fie alcătuit şi consolidat pe baza instituţiilor care pot să apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

Citește și: OFICIAL Cererea lui Gică Popescu de eliberare din închisoare a fost APROBATĂ

"Ceea ce mă preocupă este ca, încet-încet, să nu ajungem să considerăm că statul de drept este în final arhitectura instituţională pe tot ceea ce înseamnă elementul de forţă, ci mai degrabă să avem în vedere, aşa cum este într-o democraţie liberală, ca statul de drept să fie alcătuit şi consolidat pe baza instituţiilor care pot să apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", a subliniat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a criticat activitatea CSM, ca reprezentant al puterii judecătoreşti, arătând că "orice afirmaţie este considerată un atentat la independenţa Justiţiei şi de aici decurge şi comportamentul lor, care este unul autist".

Citește și: România e în mare PERICOL: Semnal de alarmă tras de SRI

Senatul a organizat, miercuri şi joi, conferinţa cu tema "Guvernarea reprezentativă şi separaţia puterilor sub imperiul democraţiei".

Dezbaterea, organizată sub egida preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost structurată pe două axe tematice: separaţia, independenţa şi controlul reciproc al puterilor în stat şi lupta împotriva corupţiei - obligaţie a instituţiilor statului democratic.

La eveniment au participat şi au luat cuvântul şi formatori de opinie, analişti politici, reprezentanţi mass-media, scrie agerpres.ro

Citește și: Fiica lui Corneliu Vadim Tudor și-a aflat salariul: Iată cât va câștiga în Parlament

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.