Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campanie de imagine a marinei militare ruse în Siria? / ANALIZA

southfront.org
Piotr Velikii distrugator

Rusia vrea să spulbere mitul navelor rusești vechi și prost înarmate, în raport cu cele ale flotelor militare occidentale, folosind o grupare navală împotriva mercenarilor islamiști din Siria.

Vezi și: Avem voie cu stegulețe montate pe mașini de 1 Decembrie?

Vezi și: OFICIAL - Decizia CNATDCU în scandalul Kovesi-plagiat, AMÂNATĂ

Rusia a dislocat în estul mării Mediterana o grupare navală compusă din portavionul Admiral Kuznetsov, crucișătorul cu propulsie nucleară Petru cel Mare, distrugătoarele Severomorsk, Vice Admiral Kulakov și fregata Admiral Grigorovich. Portavionul rusesc are la bord 22 de avioane multirol ( Su-33, Su-25 și MiG-29K ),  4 elicoptere de atac Ка-52К14 și 10 elicoptere Kamov Ka-27PLO. Spre deosebire de portavioanele americane, cel al rușilor nu dispune de o catapultă acționată cu abur  pentru a permite decolarea avioanelor, înarmate la capacitate maximă. De aceea fiecare avion îmbarcat poate fi înarmat doar cu cîte două rachete aer-sol de tip Kh-29 L/T si Kh-25 T (dirijate pe fascicol laser sau camera Tv) sau cu două bombe. Distanța dintre poziția grupării navale rusești și raionul de concentrare al mercenarilor islamiști din guvernoratul Idlib sau pozițiile de apărare ale acestora din orașul Aleppo este de 100-150 km. De aceea, avioanele îmbarcate rusești n-au nevoie de rezervoare suplimentare sau de alimentare în aer.

Elementul surpriză furnizat de ruși este acela că portavionul Admiral Kuznetsov este înarmat și cu alte mijloace ofensive de mare precizie, precum rachetele navă-navă, navă-litoral P-700 Granit, cu raza de 625 km, care zboară cu viteza Mach 1.6 -2.5 și care pot fi folosite și împotriva țintelor terestre. Crucișătorul Petru cel Mare este și el înarmat cu rachete P-700 Granit, în timp ce distrugătoarele Severomorsk și Vice Admiral Kulakov dispun de rachete navă-navă, navă-litoral P-270 Moskit, cu raza de acțiune de 250 km și viteza de zbor Mach 2.5 (2.600 km/h) și ele utilizabile împotriva țintelor terestre. Fregata Admiral Grigorovich este înarmată cu rachete de croazieră Kalibr (raza de acțiune 1.400-2.500 km) și  cu rachete supersonice navă-litoral Oniks, cu raza de acțiune de 300-600 km.

Vezi și: Liviu Dragnea face o DEZVĂLUIRE DURĂ despre SPP: 'Au spus că vor veni cu BÂTE'

La bordul vaselor care compun gruparea navală rusească, dislocată în estul Mediteranei, se află aproximativ 1.000 de rachete care pot fi folosite împotriva mercenarilor islamiști. Datorită îmbunătățirii relațiilor cu Turcia, Rusia are capacitatea de a înlocui zilnic rachetele lansate de pe navele sale, prin intermediul navelor de transport care tranzitează strâmtorile Bosfor și Dardanele. Dacă cele două escadrile de bombardiere ușoare rusești Su-24 și Su-34 care au rămas să opereze de la baza siriană Hmeymim, au capacitatea de a lansa zilnic maxim 72-80 de bombe ghidate sau rachete "inteligente", gruparea navală rusească din estul mării Mediterana, poate lansa zilnic 100 de rachete navă-litoral, de diferite tipuri, cu încărcături de luptă de două ori mai puternice. La care se adaugă 50-70 de bombe sau rachete, lansate de avioanele, îmbarcate pe portavionul Admiral Kuznetsov. Practic, în acest mod, rușii reușesc să-și îndeplinească misiunile, fără a aduce înapoi cele trei escadrile de bombardiere, retrase pe 14 martie 2016, de la baza siriană Hmeymim.

un articol de Valentin Vasilescu, analist militar

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.