Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campanie pentru recrutarea experţilor electorali

harti electorale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat lansarea campaniei de recrutare a persoanelor care doresc să facă parte din Corpul experţilor electorali, din cadrul căruia vor fi desemnaţi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora.

Corpul experţilor electorali este o evidenţă permanentă a persoanelor care pot deveni preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi străinătate sau locţiitori ai acestora, înfiinţată, gestionată şi actualizată de AEP, în conformitate cu Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Pentru a face parte din Corpul experţilor electorali o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă cetăţenia română; să cunoască limba română, scris şi vorbit; să aibă drept de vot; să aibă o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcţiei; să nu facă parte dintr-un partid politic; să fi absolvit cel puţin învăţământul general obligatoriu; să nu fie urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal.

Persoanele care au mai îndeplinit funcţia de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare sau de locţiitor al acestuia şi care solicită în scris să fie admise în Corpul experţilor electorali parcurg o procedură de avizare, realizată de Departamentul de organizare a proceselor electorale din cadrul AEP, conform Agerpres.

Admiterea în Corpul experţilor electorali se face prin examen pentru persoanele care: nu au mai exercitat funcţia de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare sau de locţiitor al acestuia; au fost excluse din Corpul experţilor electorali cu mai mult de trei ani înaintea datei examenului; s-au retras din Corpul experţilor electorali cu mai mult de un an înaintea datei examenului.

Examenul de admitere urmăreşte evaluarea următoarelor competenţe: cunoaşterea legislaţiei în materia exercitării dreptului de vot şi a modului de aplicare a acesteia; planificarea operaţiunilor electorale din secţia de votare; consemnarea rezultatelor votării.

Examenul de admitere se desfăşoară în scris, fiind organizat într-un centru de examinare pus la dispoziţie de către primar, prefect sau misiunea diplomatică, în condiţiile legii, precum şi la sediile Autorităţii Electorale Permanente, ale filialelor şi birourilor acesteia. Alternativ, se poate opta pentru un examen în sistem online.

Programarea online şi examenul în acest sistem vor avea loc începând cu data de 1 ianuarie. În luna iulie a fost promulgată Legea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea AEP. Una dintre noutăţile actului normativ o reprezintă înfiinţarea Corpului experţilor electorali. ''Este vorba despre o bază de date ce cuprinde persoanele care pot deveni preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare sau locţiitori ai acestora, înfiinţată, gestionată şi actualizată de Autoritatea Electorală Permanentă. Admiterea în corpul experţilor electorali se face pe baza avizului favorabil acordat de AEP'', preciza AEP la momentul respectiv

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.