Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidaturi la prezidentiale suspecte. CNP-urile alegatorilor se vand pe piata neagra

Cotroceni

Numarul mare de candidat din acest an la prezidentiale a dus la strangerea unui numar si mai mare de semnaturi de sustinere. Astfel peste sapte milioane de romani au completat teoretic formularele de sustinere a candidatilor la presedintie. Asta inseamna ca aproape unul din doi romani a semnat pentru un candidat.

Exista insa informatii despre cum pot face rost partidele de datele de identificare ale alegatorilor pentru a-si putea mari artificial numarul de sustinatori. Aceste detalii alimenteaza suspiciunile de frauda care planeaza asupra numarului mare de semnaturi depuse de candidati la BEC.

Pe piata neagra se vand intregi baze de date care contin adresele si chiar CNP-urile cetatenilor. „Preţurile sunt mici. Cu 100 de euro poţi să iei un milion de adrese bune. Însă dacă faci asta constant e posibil să scoţi mult mai mult de 100 de euro. E posibil să devină un business. Miza este pe celelalte baze de date, nu cele culese de pe net. Cele care nu sunt securizate: de magazine online, de angajatori care îşi lasă angajaţii cu acces la bazele de date”, spune un hacker contactat de Digi24.ro.

Bazele de date pot ajunge sa coste cate 5000 de euro, in functie de cat sunt de detaliate informatiile pe care le contin.

„Aceste date sunt vândute mai departe unor terţe părţi pe pieţe negre. Practic, hakerii pot să-ţi fure cu totul identitatea bancară şi să facă tranzacţii în numele tău”, spune Bianca Stănescu, specialist în securitate informatică.

Ar fi putut astfel de baze de date sa fie folosite in strangerea celor 7 milioane de semnaturi depuse de candidatii la prezidentiale? Nu este exclus, insa este dificil de demonstrat.

„Nu există posibilitatea unei astfel de verificări într-un termen de 48 de ore, nu poţi să verifici şi nu ai cu ce instituţie să verifici”, spune Marian Muhuleţ, vicepreşedintele Autorității Electorale Permanente.

În cazul în care totuşi sunt prinse astfel de fraude, amenzile ajung până la 50.000 de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.