Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caz incredibil, cu substrat etnic: Un liberal, şef la trei instituţii într-o săptămână

UDMR

Liberalul Sorin Predescu a fost detaşat, în urmă cu două luni, de la conducerea Direcţiei Judeţene de Cultură Timiş, la conducerea direcţiei similare din Dolj. Joia trecută, Predescu a fost mutat din nou în Timiş, pentru ca marţi, 19 august, acesta să fie detașat la Direcţia Judeţeană de Cultură Neamţ. Liberalul este convins că şicanele la care este supus au la bază o decizie care i-a nemulţumit pe liderii UDMR. Cum nu poate fi demis, fiind funcţionar public şi ocupând postul prin concurs, Predescu este plimbat între instituţii.

Începând de azi, sunt director al Direcţiei de Cultură Neamţ. Deja arată a abuz din multe puncte de vedere. Am reuşit într-o săptămână să fiu director la trei instituţii: la Craiova, la Timiş şi la Neamţ. Mă întorsesem acasă din Craiova şi am fost detaşat după weekend la Neamţ. E evident că se forţează o demisie pe care nu o s-o dau exact când mi-o cer ei. De fapt, nici nu mă gândesc la demisie. Nu am primit nicio sugestie că ar fi cazul să-mi dau demisia. Se comunică doar instituţional, prin aceste ordine de ministru, care mă plimbă de 'colo 'colo. Evident că există un mesaj în spatele acestor ordine de ministru. Cu tot respectul, tocmai pentru că nu mi se explică care ar fi problema, nici eu nu reacţionez altfel decât îndeplinind ordinele de ministru”, a declarat Sorin Predescu, pentru stiripesurse.ro.

Povestea a pornit, crede Predescu, de la un monument. Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, intenţionează să mute Coloana Fidelităţii, aflată într-un cimitir din oraş, într-o piaţă centrală. Din cauza semnificaţiei istorice controversate, reprezentanţii UDMR din Timişoara au cerut în mai multe rânduri ca monumentul să rămână în cimitir. Monumentul a fost dăruit de împăratul austriac Franz Joseph în semn de recunoştinţă pentru timişorenii care au luptat, timp de 107 zile, cu revoluţionarii maghiarii, în anul 1848. Pe vremea când era director al Direcţiei Judeţene de Cultură Timiş, Sorin Predescu a dat un aviz pentru conservarea monumentului. Liderii UDMR au perceput gestul ca unul ostil la adresa comunităţii maghiare.

Cumva, pe căi mai puţin oficiale, mi s-a transmis că de la monument mi se trage. Ce am făcut noi, am dat un aviz de conservare a unui monument de categoria A, este un lucru absolut legal. Problema este că, pentru o parte din comunitatea maghiară, mai precis pentru responsabilii UDMR din Timiş, a devenit un subiect politic. Probabil că, uneori, a fi preşedinte de partid e mai important decât a fi ministru. Se încearcă să se încarce emoţional această statuie, fără niciun fel de sens. Mi se pare un demes de a căuta un subiect de către UDMR-ul local. Au existat nişte luări de poziţie ale deputatului Molnar Zsolt, cu privire la nemutarea acestei statui. Ei consideră că are o conotaţie negativă la adresa identităţii maghiare, lucru care nu mi se pare adevărat. Până la urmă, istoria este istorie. Îmi pare rău că ei abia acum au aflat că nu suntem în secolul XIX”, mai declară Predescu.

predescusorin

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.