Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele două mari Catherine ale cinema-ului francez se întâlnesc în premieră în filmul 'Sage femme'

Sage-femme

Cele două mari Catherine ale cinema-ului francez, Deneuve, de 73 de ani, și Frot, de 61 de ani, se întâlnesc în premieră în filmul "Sage-femme" al lui Martin Provost, care va fi lansat în acest weekend în cinematografele din România. Regizorul mărturisește că a scris de la bun început scenariul pentru cele două actrițe și că ar fi renunțat la proiect dacă ele nu ar fi dorit rolurile. Pentru a intra cât mai bine în personaj, Catherine Frote a intrat în săli de nașteri pentru a vedea cum lucrează moașele, iar Catherine Deneuve a frecventat mesele de joc și tripourile clandestine pentru a vedea cum trăiesc jucătorii înrăiți.

"Este povestea unei moașe ("sage-femme" în franceză) care se află față în față cu o femeie care nu este înțeleaptă ("sage" în franceză) ", a declarat regizorul laureat al unui premiu Cesar în 2009 pentru filmul "Séraphine" într-un interviu pentru France Info, potrivit Agerpres.

Moașa este Claire (Catherine Frot), o femeie solitară total devotată fiului său și meseriei sale. Maternitatea în care este lucrează este amenințată cu închiderea, din cauza lipsei finanțării, scrie francetvinfo.fr într-un articol din martie acest an.

Femeia care "nu este înțeleaptă" este Beatrice (Catherine Deneuve), care a fost amanta tatălui lui Claire în urmă cu treizeci de ani. Egoistă, capricioasă și jucătoare înrăită, ea fumează ca un turc și înjură ca un birjar.

Într-o zi, Beatrice reapare în viața lui Claire, suferind de o tumoare pe creier și ruinată de dependența sa de jocurile de noroc. Aceste două femei cum nu se poate mai diferite ajung să se redescopere și să se îmblânzească, scrie francetvinfo.fr. Potrivit 20minutes.fr, burgheza atinsă de o maladie incurabilă aduce un vânt de nebunie binevenită în viața prea monotonă a personajului lui Catherine Frot, care cade sub vraja unui bărbat interpretat de Olivier Gourmet.

Martin Provost a mărturisit că a scris scenariul gândindu-se la cele două actrițe. Prin acest film dorea și să le aducă un omagiu moașelor, întrucât una dintre aceste femei i-a salvat viața la naștere. Avea nevoie urgentă de o transfuzie, iar aceea care a ajutat-o pe mama lui să-l nască i-a donat propriul sânge.

"Am scris pentru ele. Filmul ar fi ajuns la apă dacă ele ar fi spus nu", a declarat regizorul. "Într-o dimineață am visat că Catherine Frot mă aducea pe lume. M-am gândit la acest titlu și m-am pus pe treabă", a adăugat el.

De altfel, regizorul a vrut să includă în film imagini de la o naștere veritabilă. Catherine Frot a trebuit să învețe bazele meseriei, pentru că ea este aceea care asistă la nașteri în film. "În primul sfert de oră, eu sunt aceea care scoate bebelușii din pântecul femeilor, este totuși o experiență unică", a declarat Catherine Frot.

"Am fost bucătăreasă, pianistă, cântăreață și aici sunt moașă. Meseria mea este mereu o călătorie fantastică", a mai spus ea.

La rândul ei, Catherine Deneuve a frecventat mesele de joc și tripourile clandestine pentru a se pregăti pentru rol. Filmul a fost turnat într-o sală de jocuri, fiind implicați jucători adevărați.

"Îmi place scenariul pentru că este vorba despre un rol de compoziție. Înțeleg acest personaj", deși eu sunt diferită, a subliniat actrița în cadrul unei conferințe de presă de la ultimul festival internațional de la Berlin, unde a fost prezentat filmul, notează La Depeche.

"Cunoșteam jocul de cărți, dar nu știam aceste locuri secrete. Locul în care s-a turnat a fost unul surprinzător, iar oamenii care au apărut în secvențe sunt cu adevărat jucători în viața de zi cu zi", a mai spus Catherine Deneuve, potrivit rtl.fr.

Regizorul Martin Provost a acceptat să le compare pe cele două Catherine ale cinema-ului francez într-un interviu pentru 20minutes.fr.

Catherine Frot are același impresar ca și Martin Provost, așa că știa că acesta a scris pentru ea. "Ea a spus 'da' încă de când a citit scenariul", a povestit cineastul. Catherine Deneuve, în schimb, i-a solicitat o întâlnire. "Mi-a pus o mulțime de întrebări, în special despre Liban, de unde este originară familia soției mele. După ce m-a analizat bine mi-a spus într-un final că va face filmul... Acest contact prealabil îi era necesar", a adăugat Provost.

Niciuna dintre cele două actrițe nu a avut nevoie de repetiție. "Am înțeles imediat că aceste mari doamne preferau ca eu să fiu spontan", a explicat Martin Provost. El își amintește că a trebuit totuși să o încurajeze pe Catherine Frot să renunțe puțin la control. "Ea este mult mai controlată decât partenera ei. Ea nu și-a dat drumul decât progresiv. Am fost foarte mândru când mi-a strigat: 'Nu mai știu ce fac', cu un aer încântat. În fine, raporturile lor au evoluat în același mod ca cele ale personajelor lor", a mai afirmat el.

În cronica dedicată filmului, Le Parisien scrie că "moașa" Catherine Frot este "magnifică". Cuplul excelent al celor două actrițe, în echilibru în această opoziție radicală a personajelor lor, dă filmului profunzime și densitate, mai scrie cotidianul.

La rândul său, IndieWire scrie că marea doamnă a cinematografului francez, Catherine Deneuve, face în acest film cel mai bun rol din ultimii ani.

Însă, notează IndieWire, actrițele eclipsează chiar filmul lui Martin Provost, pe care îl caracterizează drept convențional și lipsit de surprize ca mod de abordare. Totuși, ceea ce îi lipsește filmului în materie de subtilitate vizuală și narativă este compensat în bogata sa interacțiune umană.

"Cele două actrițe sunt foarte bune partenere de scenă, iar numeroasele lor scene împreună redau note de resentiment, iertare, furie, tandrețe, bucurie și, cel mai surprinzător, aluzii de sexualitate", mai scrie IndieWire.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.