Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloș: Programul 'Diaspora Start Up' poate ajuta și IMM-urile din țară

gov.ro
ciolos ministri

Programul guvernamental dedicat mediului antreprenorial din Diaspora poate ajuta şi IMM-urile din România să se dezvolte în sistem joint-venture şi pe alte pieţe în afara celei autohtone, a declarat premierul Dacian Cioloş, informează agerpres.ro

"Ne-am gândit şi la finanţarea, la creditarea IMM-urilor. Aici aş aminti doar programul operaţional 'Iniţiativa pentru IMM-uri', un program cu o alocare de aproximativ 100 de milioane de euro, (...) care ar putea atrage credite de 400 de milioane de euro pentru circa 2.500 de IMM-uri care ar putea beneficia de acest program. Tocmai s-a semnat recent acordul cu Fondul European de Investiţii, cu Banca Europeană de Investiţii şi Guvernul României pentru a începe derularea acestui program", a afirmat Dacian Cioloş, la evenimentul "Topul Naţional al Firmelor Private din România".

Poziție FERMĂ a lui Iohannis: 'La aceste provocări trebuie să răspundem cu PROMPTITUDINE'


El a menţionat şi programele de minimis administrate de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, precum şi programele "România Start Up Plus" şi "Diaspora Start Up". 

Premierul a explicat că un program dedicat Diasporei ar aduce beneficii şi economiei româneşti. 

"Este benefic şi pentru economia României să-i stimulăm pe cei care vor să se întoarcă acasă sau cei care vor să investească acasă să poată să o facă. Din punctul meu de vedere, această întoarcere, cel puţin investiţională, a românilor din Diaspora poată să fie utilă pentru că astfel de experienţă, mă gândesc mai ales în state membre UE, dar nu numai, aceşti oameni investind acasă pot, apoi, la rândul lor, împreună cu unii dintre dumneavoastră, ei cunoscând mediul investiţional şi de afaceri din acele ţări, dumneavoastră având de multe ori anumite produse care pot fi comercializate pe pieţele respective, ne putem gândi şi la joint-venture pentru a ieşi în afara României, a ieşi pe piaţa europeană", a explicat Cioloş.

Liviu Dragnea, atac dur la Iohannis şi Cioloş: 'Doi mincinoşi, doi ipocriţi'/ VIDEO


El a mai spus că din analizele Guvernului în materie de IMM-uri rezultă că performanţa acestora tinde să stagneze după ce atinge un anumit nivel de dezvoltare. 

"Avem nevoie pentru a dezvolta capitalul românesc, pentru a creşte performanţa şi capacitatea lui investiţională să vedem cum să facem ca să putem să trecem de acel prag. Şi, din punctul meu de vedere, una dintre posibilităţi, oricum când vrei să te dezvolţi ca şi companie de multe ori nu-ţi mai ajunge piaţa locală, ai nevoie să intri şi pe alte pieţe. Şi aici avem nevoie şi de măsuri care să stimuleze exportul, dar să stimuleze exportul durabil, acolo unde există o cerere sustenabilă pentru produse cu performanţă competitivă românească, dar cred că avem nevoie să ne gândim şi la extinderea zonei de producţie şi a pieţei companiilor mici şi mijlocii româneşti care pot să devină întreprinderi medii vizând şi alte pieţe de desfacere, dar şi de producţie, decât cea românească. (...) Din acest punct de vedere, o relaţie mai strânsă între companiile româneşti din ţară cu potenţiale companii din Diaspora cred că poate să fie foarte utilă", a arătat Cioloş. 

Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), au deschis pe 13 octombrie înscrierile pentru Programul "Diaspora Start-Up", cu o alocare de 30 milioane euro din Programul Operaţional Capital Uman.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.