Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, SOLICITĂRI către MAE și SRI

Meritocratia
SRI

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 ia în calcul să trimită adrese către MAE şi SRI în legătură cu prezenţa lui George Maior şi a fostului adjunct al SRI Florian Coldea în seara scrutinului în casa lui Gabriel Oprea, dar decizia va fi luată în şedinţa următoare, a declarat, joi, preşedintele comisiei, Oana Florea, potrivit agerpres.ro

"Se vor avea în vedere adrese către MAE, către instituţii cu ce căuta reprezentatul lor, domnul Maior, în seara respectivă în casa domnului Oprea. De asemenea şi către SRI, dar aceste decizii le vom lua la şedinţa următoare, vom da un vot final", a spus Oana Florea la finalul şedinţei comisiei.

Operațiune MAJORĂ în Siria: ISIS, tot mai aproape de înfrângerea totală


Întrebată dacă în sesizările către MAE şi SRI vor fi solicitate şi sancţiuni, Florea a precizat că acest lucru nu intră în atribuţia comisiei. "Nu este în sarcina noastră. Decizia Curţii spune clar că sesizările administrative vor fi făcute de noi, dar nu cu propuneri, ci propunerile vin din partea instituţiei respective. Deci, nu avem în prerogative aşa ceva", a adăugat Oana Florea. 

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu, membru al comisiei, a propus, în şedinţă, sesizarea MAE şi a SRI.

Mihai Tudose bate cu pumnul în masă! Mesaj DUR pentru un ministru: 'Sistemul este defect' / VIDEO


"Ar trebui să sesizăm MAE pentru faptul că ambasadorul George Maior s-a prezentat, dar a refuzat să răspundă la întrebările comisiei. De aceea, propun să se sesizeze MAE pentru a avea o poziţie publică. Cred că ar trebui să sesizăm şi SRI, să-i cerem lămuriri publice legate de prezenţa directorului SRI şi a directorului adjunct în acea seară la domnul Oprea acasă. În cazul domnului George Maior avem confirmarea că a fost acolo, chiar dacă domnia sa spune că a fost un eveniment privat. E o lămurire necesară", a susţinut Pleşoianu. 

De asemenea, Comisia parlamentară de anchetă are în vedere şi propuneri de modificări legislative pentru a da comisiilor parlamentare de anchetă prerogative suficiente, importante pentru ca aceasta să-şi desfăşoare activitatea. 

"Aşa cum aţi observat şi dvs., activitatea noastră este îngreunată de neparticiparea la şedinţe sau, în cazul în care există participare, de refuzul de a da informaţii, refuzul de a da documente, ceea ce din legislaţia altor ţări am observat că nu există astfel de cazuri. Ieri am studiat legislaţia din Franţa şi Belgia pe acest aspect", a mai spus Oana Florea. 

Membrii comisiei vor trimite o solicitare şi către Ministerul Justiţiei pentru a obţine sprijin pentru ca Parchetul General să le trimită dosarul clasat, a anunţat Florea. 

Următoarea şedinţă a comisiei va avea loc în data de 10 august.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.