Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Copreședintele ALDE susține revizuirea Constituției

pressalert.ro
daniel constantin

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin declară, într-un interviu acordat AGERPRES, că susţine revizuirea Constituţiei pentru clarificarea procedurilor de desemnare a prim-ministrului şi afirmă că în Legea fundamentală căsătoria ar trebui definită ca uniunea dintre bărbat şi femeie.

„Eu aş fi foarte bucuros dacă viitoarea majoritate şi pe termen scurt să discute de noua structură a Executivului. Cum trebuie să arate viitorul Guvern? Pentru că, din experienţa pe care şi eu am avut-o ca membru al Guvernului de trei ani şi jumătate, pot să vă spun că trebuie să facem anumite modificări. E nevoie, am vorbit în campanie, de un minister al repatrierii, avem nevoie să gândim măsuri concrete pentru cei care vor să se întoarcă în ţară. Am mers şi eu în străinătate. Am întâlnit români care au spus: 'Aş veni acasă, dacă aş avea ce să fac'. Trebuie să răspundem pe măsura aşteptărilor, nu trebuie să vină un om din străinătate acasă decât în momentul în care este integrat într-o anumită societate, în general, dar într-un anumit mediu. Dacă are un job, o posibilitate de a face o afacere. Şi sunt lucruri care eu cred că există în viziunea mai tuturor partidelor, dar ele nu sunt concentrate pe această idee: să discutăm cu fiecare om din străinătate care vrea să se întoarcă.

Alina Gorghiu șochează: 'Doamna Prună = PSD = Cazanciuc'


Vrea să lucreze în agricultură - ce măsuri are de la bugetul de stat, ce măsuri are din fonduri europene, pentru instalarea tinerilor fermieri, alte măsuri care înseamnă investiţii. Dacă vor să lucreze în străinătate - să vedem unde-i ducem. Mărturisesc că am fost săptămâna trecută în Bistriţa-Năsăud, acolo, într-o comună, mi-au spus oamenii: 'Domnule, avem dispensar, avem aici spaţii în care să cazăm oamenii, vrem să le creăm condiţii medicilor să vină, nu avem medici în mediul rural în anumite zone'. Oamenii care lucrează în străinătate ... Sigur că şi aici trebuie, dacă vreţi, anumite bonusuri care trebuie acordate celor care merg să lucreze în zone mai depărtate de Capitală, în spaţiul rural. Astfel de măsuri care trebuie gândite de un minister al repatrierii. 

Din punctul meu de vedere, e nevoie nu ştiu dacă de un minister, dar o structură care să gestioneze mai bine zona de industrie alimentară. Acolo am avut o creştere extraordinară. Nu ştiu dacă oamenii ştiu că industria alimentară aduce venituri la bugetul de stat mai mari decât agricultura. Peste 6% din PIB vine din zona de industrie alimentară, trebuie să tratăm această zonă cu maximă responsabilitate. Acum avem politicile la Ministerul Agriculturii, promovarea la Ministerul Industriilor, deci lucrurile sunt dispersate şi trebuie să ne ducem la o formă, nu ştiu dacă minister, dar departament sau poate agenţie, trebuie gândită o formă care să aducă acestui sector importanţa de care se bucură.

Liviu Dragnea, replică pentru Dacian Cioloș: anunță DEZVĂLUIRI majore/VIDEO


Al doilea lucru pe care trebuie să-l facă noul Parlament este să înceapă procesul de revizuire a Constituţiei. Un regret pe care îl am ca membru al USL este că atunci am vorbit de revizuirea Constituţiei şi, din păcate, nu am dus-o la final. Cred că nu mai avem timp să întârziem. Sunt foarte multe lucruri care ţin de redefinirea sau definirea mai clară a conceptului de familie sau de căsătorie. Cu siguranţă noi am spus-o foarte clar - nu neapărat familia, căsătoria trebuie să fie definită foarte clar ca fiind uniunea dintre bărbat şi femeie. Familia are mai multe valenţe, tatăl, bunicul, poate s-a întâmplat ceva cu mama, poate mama nu s-a căsătorit şi are un copil în creştere, asta nu înseamnă că nu e familie, e familie. Dar căsătoria, din punctul nostru de vedere, într-o ţară creştină în majoritate, trebuie să fie definită în acest fel. 

Nu numai pentru asta trebuie modificată Constituţia şi pentru modalitate în care se desemnează prim-ministrul. Nu mai trebuie lucrurile lăsate la voia întâmplării: dacă iese bine pentru un preşedinte sau pentru o majoritate. Interpretăm cum vrem Constituţia. Cred că lucrurile trebuie să fie clare aici”, a declarat Daniel Constantin. 

Întrebat cum ar trebui să fie modificate, Daniel Constantin a declarat: 

„Viitoarea majoritate va hotărî, dar trebuie să spună foarte clar: câştigă, în momentul de faţă, nu ştim exact sau fiecare interpretează. Partea noastră interpretează într-un fel, partea cealaltă în alt fel. Lucrurile trebuie să fie foarte clare şi fiecare competitor, când intră în campanie, trebuie să ştie foarte clar: 'Eu mă clasez pe primul loc, dau prim-ministrul. Nu mă clasez, care sunt opţiunile?'. Deci, cred că aici avem de lucrat. 

Mai dau un exemplu: există în momentul de faţă în sistemul public grile de salarizare diferite de la un minister la altul. A existat un ministru puternic la Ministerul Dezvoltării, a mărit salariile, a existat unul la Agricultură, a mărit salariile, şi au apărut diferenţe majore. În momentul de faţă, Constituţia nu ne permite să venim decât cu creşteri astfel încât să echilibrăm. Atunci, cred că trebuie să lucrăm foarte clar pe Constituţie şi să dăm posibilitatea regândirii întregului sistem public, astfel încât sistemul de remunerare să fie echitabil pentru toţi. Trebuie să creştem nivelul de bunăstare, dar nu cred că trebuie să avem aceste diferenţe majore. Sistemul public, am spus-o de fiecare dată, trebuie să fie remunerat corespunzător. A fost preocuparea mea ca ministru al Agriculturii. Dacă vă uitaţi, oamenii care lucrează astăzi în cele două agenţii care gestionează fonduri europene au salarii pe măsura muncii pe care o exercită şi cred că în continuare trebuie să mergem în tot aparatul public cu o astfel de abordare. Dacă vrem competenţă, trebuie să şi salarizăm corespunzător”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.