Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CULMEA puciului eșuat din Turcia: Adversarul social media, SALVAT tocmai de aplicații

Informaţii despre tentativa de lovitură de stat militară din Turcia au inundat reţelele sociale vineri seara târziu, în pofida accesului restricţionat la Twitter, Facebook şi YouTube în primele ore ale puciului.

Vezi și: Final de lovitură de stat în Turcia. Soldații SE PREDAU / FOTO & VIDEO

Preşedintele turc, Tayyip Erdogan, un duşman declarat al social media, care a făcut frecvent din Twitter şi Facebook o ţintă, s-a adresat ţării prin intermediul unui apel video FaceTime, care a fost prezentat de posturi de televiziune, comentează sâmbătă Reuters. 

De asemenea, el a postat un mesaj pe Twitter adresat populaţiei şi a reluat pe această reţea postări ale primului ministru şi ale contului oficial al preşedinţiei care condamnă lovitura de stat. 

Criticii lui Erdogan s-au grăbit să constate ironia de a folosi unui mijloc de comunicare pe care l-a denunţat în mod repetat, pentru a-şi salva preşedinţia.

Vezi și: Cine s-ar afla în spatele loviturii de stat din Turcia. Inamicul numărul unu al lui Erdogan


În acelaşi timp, atât susţinători, cât şi opozanţi ai loviturii de stat au inundat reţelele sociale cu comentarii şi imagini, multe dintre ele înregistrări live. 

Scene bogate, dar de multe ori confuze, din Turcia s-au derulat pe ecrane din întreaga lume, clipurile arătând explozii la parlamentul turc, elicoptere trăgând în protestatari şi adversari ai loviturii de stat în picioare în faţa tancurilor. 

"Este aproape (ora) 2 a.m. şi moschei din Istanbul cheamă necontenit oamenii pe străzi pentru a rezista şi protesta faţă de lovitura de stat militară", a scris un utilizator pe Twitter, Ceylan Yeginsu. 

Susţinătorii loviturii de stat au criticat conducerea lui Erdogan, folosind social media pentru a-i îndemna pe oponenţii guvernului să iasă în stradă. 

O hartă a tuturor clipurilor de pe Facebook arată zeci de fluxuri de înregistrări live care ies din Turcia, inclusiv filmări realizate de sutele de oameni ieşiţi pe străzi. Pe Twitter, utilizatorii au împărtăşit imagini şi înregistrări video ale unor scene din Istanbul şi Ankara, pe fundalul unora fiind auzite focuri de armă. 

Armata Turciei a declarat vineri că a preluat puterea, dar prim-ministrul a declarat că tentativa de lovitură de stat ar fi fost înăbuşită şi Erdogan însuşi a promis mai târziu să-i pedepsească pe complotişti. 

În fazele iniţiale ale revoltei unei facţiuni a armatei, era dificil sau imposibil de a avea acces la social media, cu excepţia utilizării unei "reţele private virtuale" pentru a ocoli furnizorii de internet locali, au declarat rezidenţii locali şi grupurile de monitorizare a internetului. 

Twitter a declarat că suspectează o "încetinire intenţionată" a traficului său. La rândul său, YouTube a spus că este la curent cu informaţiile conform cărora site-ul său este blocat în Turcia, deşi nu s-a confruntat cu niciun fel de aparente 
dificultăţi tehnice, indicând faptul că un ordin de a restricţiona accesul a venit din interiorul acestei ţări. 

Nu a fost imediat clar dacă guvernul turc sau un alt actor din această ţară a ordonat aceste blocaje, dar mai târziu se pare că accesul a fost restabilit. 

Hotspot Shield, o aplicaţie care permite utilizatorilor să se conecteze la reţele virtuale private, a declarat că a remarcat o creştere de peste 300 la sută a descărcărilor noi în Turcia în decurs de două ore de când lovitura de stat a devenit publică. 

Guvernul turc sub conducerea lui Erdogan a ordonat în mod repetat blocarea social media în perioadele de criză şi incertitudine politică, aminteşte Reuters.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.