Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum s-a reflectat în presa străină desemnarea lui Tudose pentru funcția de premier

revista presei

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

News.ro:

Presa internaţională scrie despre desemnarea lui Mihai Tudose în funcţia de premier, notând că astfel se prefigurează o soluţie rapidă la criza politică din România, ce risca să submineze încrederea investitorilor.
"Partidul de guvernare din România, Social-Democraţii, l-a ales pe ministrul Economiei Mihai Tudose să îl înlocuiască pe premierul pe care l-a demis săptămână trecută, alimentând speranţele pentru rezolvarea încă de joi a impasului politic”, scrie Euronews.
Postul de televiziune paneuropean citează analişti potrivit cărora membri PSD erau nemulţumiţi de eşecul lui Grindeanu de a relaxa regulile anticorupţie.
„Nu vedem nicio schimbare majoră în politicile guvernamentale, cu excepţia posibilităţii unui efort mai mare pentru legi anticorupţie mai puţin stringente”, au notat analiştii Nordea citaţi de Euronews.
La rândul său, Reuters, afirmă că politicile guvernamentale vor continua, probabil, să se orienteze către creşterea salariilor din sectorul public şi către reducerea taxelor, care au alimentat temerile de derapaje fiscale exprimate de Comisia Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional.
AFP notează că preşedintele român Klaus Iohannis l-a desemnat pe Tudose pentru funcţia de premier, la propunerea PSD, aflat la putere.
„Mihai Tudose, un jurist de 50 de ani, dispune de 10 zile pentru a obţine votul de încredere din partea Parlamentului privind echipa şi programul său”, mai scris agenţia franceză.
Associated Press, preluată de Washington Post şi de New York Times, scrie că nici Iohannis, nici Dragnea nu vor o criză politică prelungită care, în această etapă, nu ar fi în beneficiul niciuneia dintre carierele lor politice.
„Dragnea pierde din popularitate, în pofida faptului că partidului său a câştigat detaşat alegerile parlamentare din decembrie”, afirmă AP, explicând că protestele din februarie i-au ştirbit scorul în sondaje şi că PSD „a primit încă o lovitură după ce şi-a demis propriul Guvern”. (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Desemnarea lui Mihai Tudose, om cu mai multe conexiuni in sistem decat predecesorul sau, Sorin Grindeanu pare sa fie rezultatul unui compromis intre Liviu Dragnea si Klaus Iohannis. Potrivit unor informatii obtinute de HotNews.ro, presedintele Iohannis i-a transmis din timp liderului PSD ca nu va accepta alt premier in afara de Tudose. Asa s-ar explica de ce nici una din cele cinci nume din partid luate in calcul pentru functia de premier n-a acceptat sa intre intr-un joc fara sanse de castig. Ar fi participat, de fapt, la o farsa.
Stiu ca in acest moment pare greu de digerat si de inteles ideea ca presedintele Iohannis si Dragnea ar avea motive sa ajunga la vreo intelegere. Dar acest motiv exista iar el a intervenit pe parcurs, dupa ce Dragnea a declansat atacul la guvernul Grindeanu. Inamicul comun din cauza caruia cei doi s-au vazut nevoiti sa colaboreze se numeste Victor Ponta.
Daca Grindeanu supravietuia motiunii de cenzura, Ponta conducea azi de facto guvernul si in scurt timp ii sufla partidul lui Dragnea. S-a vazut in cele cateva zile cat de dur joaca fostul premier, l-am vazut din nou la treaba in incercarea de a-si neutraliza marele rival. Politician cu experienta si fara scrupule, Ponta i-ar fi putut ridica presedintelui Iohannis probleme serioase pe viitor. Apoi, repet ce am am spus in doua texte pana acum: ce interes ar fi avut seful statului sa invie cu mana lui un politician atat de periculos, dar care acum e in afara jocului? De ce si-ar fi complicat singur existenta si drumul catre al doilea mandat? De aici trebuie sa inceapa orice analiza.
In contextul nou, cu revenirea in forta a lui Victor Ponta, gata sa preia fraiele guvernului si ale partidului, Klaus Iohannis nu mai avea de ce sa-l salveze pe Grindeanu, personaj absolut irelevant. Evident, fara Ponta lipit de el, i-ar fi convenit sa-l tina mai departe la Palatul Victoria. Figura stearsa si controlabila, Grindeanu nu prezenta vreo amenintare in plan politic. Dar a resuscita de buna voie adversarul care l-a calcat in picioare in campania din 2014 s-ar fi chemat prostie politica pura. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Klaus Iohannis, preşedintele României, l-a nominalizat rapid, numindu-l public “domnul Tudose”. Un asemenea apelativ, mai rar. Nu Mihai Tudose, ci simplu, “domnul Tudose”, ca la un administrator de bloc pe care îl ştie toată lumea şi care îţi deschide uşa la orice oră, în încercarea de a rezolva problemele.
Mihai Tudose, 50 de ani, asta şi face pentru PSD: încearcă să rezolve o problemă, aceea de a ocupa o funcţie de prim-ministru pe care alţii au refuzat-o.
Mihai Tudose nu s-a remarcat prin ceva anume cât timp a fost ministrul economiei, de două ori până acum, în guvernul Ponta şi guvernul Grindeanu.
Apariţiile lui publice pot fi măsurate pe degete şi de aceea televiziunile au mari probleme în a găsi imagini înregistrate cu el prin care să declare ceva.
PSD nu are lideri, şi mai ales nu are lideri care să treacă dincolo de comune, blocuri sau judeţe. PSD are baroni locali, are comunicatori publici care împânzesc televiziunile, dar s-a trezit că nu are premier şi a apelat la “domnul Tudose”, cum l-a numit Klaus Iohannis. (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Una dintre băncile italiene afectate de criza bancară din Italia este prezentă și în România. Ea ar putea fi preluată de o altă bancă italiană care, deasemenea, are filială în România.
Italia va închide băncile regionale Veneto Banca şi Banca Popolare di Vincenza, într-un acord care poate costat statul până la 17 miliarde de euro, iar activele bune ale acestora vor fi preluate de cea mai mare bancă de retail din ţară, Intesa Sanpaolo, relatează Reuters, preluat de News.ro. Veneto Banca este prezentă şi în România, unde este specializată pe finanţarea companiilor, deţinând o cotă de piaţă de 1,5%. Banca italiană a căutat în ultimul an un cumpărător pentru operaţiunile din România.
Intesa San Paolo a avut în 2015 pierderi de 29 milioane de euro, dar în primul trimestru al acestui an a înregistrat un profit de 3 milioane de euro. Grupul Intesa Sanpaolo este prezent pe piaţa românească din 2008, prin intermediul băncii Intesa Sanpaolo România. Intesa Sanpaolo Bank are o reţea naţională de aproximativ 45 de unităţi, peste 600 de angajaţi şi active totale de peste 4 miliarde lei.
Ce presupune preluarea
Guvernul va plăti Intesa 5,2 miliarde de euro şi îi va da garanţii de până la 12 miliarde de euro, pentru a prelua ceea ce va rămâne din Veneto Banca şi Banca Popolare di Vincenza, care s-au prăbuşit după ani de zile de management defectuos şi credite neperformante. (Mai multe detalii AICI)

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.