Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce este UDMR subestimată în sondaje?

pixabay.com
diverse, grafice, economie

Se întâmplă relativ des ca UDMR să ia peste 5%, deși multiple sondaje dau formațiunea la 3-4%. Cea mai întâlnită explicație (dincolo de marja de eroare) este că electoratul UDMR se mobilizează mai bine la vot decât cel românesc. Dar unele sondaje (de regulă făcute de institute din Ardeal) surprind mai bine decât altele scorul Uniunii.

Explicația, în forma simplă este că, uneori cel puțin, sondajele sunt gândite în limba română de către niște oameni care urmăresc mass-media română și apoi sunt aplicate unor oameni care vorbesc limba maghiară și urmăresc mass-media maghiară din România. Astfel, chiar dacă eșantionarea este făcută ținând const de specificul maghiarimii, pot apărea așa-numitele erori ne-statistice. Eroarea ne-statistică include toate lucrurile care pot influenta sondajul și nu sunt cuprinse în modelul de eșantionare. Ea este ne-măsurabilă - dar ar ști să o măsoare sondorii ar introduce și corecțiile de rigoare. Și, fiind ne-măsurabilă, sondorii nu prea discută de ea. Sondorii sunt și ei români, și care român ar recunoaște că nu știe totul?...

Cum se poate greși un sondaj în maghiarime

Să zicem că în Covasna Institutul X are o normă de 30 de chestionare din care 15 în rural și 15 în capitala de județ.

Operatorilor de interviu li se face un instructaj în Cluj sau Târgu-Mureș și este selectat un om pentru norma de Covasna-rural. Să îi spune Ionel. Cum este Ionel?

  • Ionel este român (companiile care recrutează un maghiar din zonă tind să aibă un nivel mai ridicat de calitate).
  • Ionel este bărbat (nu prea trimiți fete la mama dracului și/sau în comunități de romi și/sau în zone considerate periculoase).
  • Ionel este descurcăreț și un bun operator de interviu. Scopul lui este să facă norma într-o singură zi economisind astfel timp și bani de decont.
  • Ionel o rupe puțin pe ungurește.

Bun. Sărim la momentul în care Ionel ajunge în satul țintă, ales aleator de computer, Unele companii ajută computerul să aleagă aleator satele mai aproapiate de orașe sau șosele mari, dar Institutul X lucrează frumos.

Tot ce face Ionel în continuare se întâmplă să depindă de orarul de drum. Astfel el va lucra pe teren cam la orele în care gospodarii sunt la muncă și bețivii la cârciumă, întâlnindu-se mai degrabă cu populația inactivă.

La prima portiță se întâlnește cu prima babă.

- Bună ziua

- Nem tudom.

Ionel se apucă să îi explice în maghiara lui aproximativă de străinez ce și cum face, dar Baba nu se lasă înduplecată să răspundă.

Următoarele case alese la pas de 3 sunt goale la ora asta. La a patra încercare, o nouă babă.

- Bună ziua

- Bune ziua, puiule.

- Vorbiți românește?

- Da, da vorbim. Sora lui fratele meu mare e romencă ca tine. Fost și la război.

Ionel se întreabă la ce război putea să fi fost cumnata. Dar, până la urmă, ce contează. Are doamna drept de vot? Are!

- Bună ziua, organizăm un sondaj pentru Insti....

- Un ce?

- Sondaj.

- Nu știe eu ce e acela...

Ionel se apucă să îi explice, dar respondenta nimic. Pentru că... știe limba română, dar numai în măsura în care ii este utilă pentru viață de zi cu zi. Știe să spună „salam de Sibiu”, „salam cu soia”, „Carpați fără filtru”, „firea-i tu al dracului de bețiv nenorocit” și altele asemenea. Dar „sondaj de opinie” nu înțelege decât în limba maghiară. Așa că, într-un final, zice:

- Lasă,  să răspundă alții mai deștepți, eu nu știu d'astea.

Atenție, baba nu este în vreun fel proastă sau neinformată. Ea urmărește cu religiozitate știrile date de televiziunile locale și se pricepe la politica locală, cea națională și cea din Ungaria vecină. Doar că, dintr-un motiv sau altul, maghiara lui Ionel nu se potrivește cu maghiara respondentei.

La următoarea casă, fericire, o familie de români. Este așezat omul la masă, omenit cu un pahar de (să zicem) apă și se desfășoară interviul.

- Și cu cine votați?

- Tăriceanu!

Ionel notează ALDE și, la final, mai discută puțin. Așa află că patru case mai încolo stă văru' Grigore. Ionel are un pas statistic de 3 case. Dar să fim sinceri, cine va verifica? Așa că Ionel merge la familia lui Grigore și, își desfășoară interviul.

- Și cu cine votați?

- Tăriceanu, că doar suntem în partid cu văru' care v-a trimis.

- Deci ALDE ?

- Da, da, ALDE. Auzi, da nu vrei dumneata să îi iei un interviu și lu nepoata mea Domnica? Să vadă și ea cum este, că noi nu primim așa des vizite de la oraș. Poate o facem și pe ea politician când mai crește.

- Are măcar 18 ani, glumește Ionel?

- Da, da. Domnicoooo.

Apare Domnica, proaspătă că o floare la cei 18 ani ai săi (neîmpliniți). Ionel știe că nu trebuie să facă mai mult de un interviu într-o gospodărie, dar apa e dulce, Domnica (am zis deja) este proaspătă că o floare... „Lasă că rup pe urmă foaia”, își zice el, știind însă că nu va face asta decât după ce își împlinește norma. Nu ajungi operator fruntaș fără să știi lucrurile astea.

- Și cu cine votați, pardon, votezi?

- Cu Tăriceanu, ca buni și ca unchiu.

Până la finalul zilei Ionel mai face șapte chestionare, api va fi realocat pe un nou sat. Dar, deja, ALDE a acumulat trei voturi dintr-o normă de 15, adică 20%. Pentru că, de fapt, Ionel a intervievat aproape întreaga organizație locală a partidului ALDE.

*

Nu încerc să spun că fix așa se întâmplă. Am imaginat doar câteva erori posibile. Unele, nu mă îndoiesc, au fost prevăzute de institutele de sondare și s-au căutat soluții. Alte erori însă nu au apărut aici pentru că nu mi le-am imaginat. poate nu și le-au imaginat nici ei. Știm sigur, însă, că există erori ne-statistice care li se întâmplă mai multor institute și care tind să ducă la subestimarea votului UDMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.