Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie istorica: Roşia Montana e propusa pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

stiri.tvr.ro
rosia montana

Patrimoniul din Roşia Montana se bucură începând de astăzi de recunoaşterea oficială din partea statului român a valorii sale excepţionale: localitatea a fost inclusă pe Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Roşia Montană a fost clasată sit istoric de importanţă naţională, printr-un ordin al ministrului Culturii, în ianuarie 2016.

Anunţul făcut public de pe pagina Ministerului Culturii vine după 6 ani de la solicitarea înaintată de societatea civila:

Ministerul Culturii şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor au comunicat către Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris înscrierea Peisajului cultural minier Roşia Montana în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial” - se spune în anunţ.

Citește și: Asta e cea mai periculoasă poziție sexuală pentru bărbați

Aceasta nu este doar un imens câştig pentru patrimoniul cultural, ci o mare victorie a societăţii civile, a miilor de oameni din ţară şi din străinatate care au cerut salvarea Roşiei Montane, au ieşit în stradă cerând să nu fie distrusă natura şi cultura în favoarea mineritului cu cianuri”, a declarat Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior.

Procedural, Roşia Montana intră pe Lista Indicativă a României, urmând ca pentru susţinerea candidaturii să fie întocmit un amplu dosar care să includă scenariul economic de revitalizare a zonei şi pe cel de conservare a patrimoniului. La întocmirea dosarului vor contribui, de la nivel central şi local, ministere, societatea civilă şi comunitatea locala, care împreuna vor defini scenariul cel mai benefic pentru situl istoric şi dezvoltarea sa durabilă.

Citește și: Greșeala pe care o fac femeile înainte și după sex
Decizia finala privind nominalizarea pentru Lista Patrimoniului Mondial aparţine UNESCO şi se va lua la Paris in baza acestui dosar.

Roşia Montană a fost clasată sit istoric de importanţă naţională, printr-un ordin al ministrului Culturii, în ianuarie 2016.

Citește și: Mihai Gâdea trăiește pe picior mare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.