Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie SURPRINZĂTOARE a Turciei, pe fondul tensiunilor mari cu Occidentul: Mai multe submarine, avioane și o mie de soldați, detașați în Turcia

armata sua militari soldati americani

Turcia şi partenerii săi din cadrul NATO au demonstrat miercuri capacitatea lor de a acţiona împreună în cursul unor manevre navale ce se desfăşoară pe fondul unor serioase tensiuni între Ankara şi Occident, transmite AFP.

Mobilizând mai multe dispozitive militare în largul oraşului Marmaris (sud-vestul Turciei), aceste manevre numite "Dynamic Monarch" consistă în simularea diverselor moduri de a veni în ajutorul unui submarin avariat.

Citește și: ESCALADARE fără precedent în Spania: Premierul Mariano Rajoy îi AMENINȚĂ pe liderii din Catalonia cu 'RELE MAI MARI'

Mai multe submarine, avioane şi aproape 1.000 de persoane din nouă ţări, printre care Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, sunt mobilizate pentru aceste manevre care au debutat în urmă cu două săptămâni şi urmează să se încheie vineri.

Cu ocazia unei vizite pentru presă, organizată miercuri, participanţii au dat un mesaj de unitate, insistând asupra dorinţei lor de a dezvolta interoperatibilitatea între diferitele ţări ale Alianţei Nord-Atlantice.

Turcia "ne furnizează constant (...) personal operaţional în regiune", a subliniat în cursul unei conferinţe de presă comandantul forţei maritime a NATO, viceamiralul britanic Clive Johnstone.

"Turcia este fundamentală pentru securitatea Europei", a declarat pentru AFP un responsabil NATO sub acoperirea anonimatului. "Ea dispune de a doua armată ca mărime din NATO şi contribuie în mod important la Alianţă", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Manevrele au, totuşi, loc pe fondul puternicelor tensiuni dintre Ankara şi unii din partenerii săi cheie din cadrul NATO, ca Washingtonul şi Berlinul.

Citește și: Japonia anunță că e de acord cu SUA și vrea RĂZBOI cu Coreea de Nord

Săptămâna trecută, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat semnarea unui contract privind achiziţionarea de către Ankara unor sisteme de apărare antiaeriană S-400 de la ruşi, sporind îngrijorarea partenerilor occidentali.

Ca reacţie, responsabili NATO au subliniat necesitatea pentru fiecare membru al Alianţei de a utiliza sisteme compatibile cu cele aflate în dotarea celorlalţi parteneri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.