Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Despăgubiri uriaşe pentru migranţii ÎNCHIŞI pe Insula Manus

AAP
insula manus, migranti

Aproape 2.000 de refugiaţi vor primi echivalentul a 47 milioane de euro după ce au depus un recurs colectiv (class action) împotriva detenţiei lor într-o controversată tabără offshore a Australiei, pe insula Manus, au anunţat miercuri avocaţii lor, informează AFP, potrivit agerpres.

Acest aranjament amiabil îi va permite guvernului australian, dar şi firmelor de securitate private Transfield şi G4S, să evite un proces.

Bilanţ NEGRU: Mai multe persoane au murit şi peste 30 rănite în incendiul din Londra - LIVE VIDEO

În total, 70 de milioane de dolari australieni vor trebui împărţiţi între 1.905 persoane, care sunt sau au fost deţinute din 2012 în tabăra de pe insula Manus, în Papua Noua Guinee.

Aceste persoane au înaintat recurs pentru a cere despăgubiri pentru prejudiciile psihice şi morale suferite. Ele au denunţat o detenţie arbitrară, invocând un verdict dat anul trecut de Curtea Supremă locală, care a estimat ca fiind 'ilegală' şi 'anticonstituţională' detenţia de solicitanţi de azil la Manus.

Reclamanţii au mai obţinut şi 20 de milioane de dolari australieni cheltuieli de judecată.

'Persoanele deţinute pe insula Manus au trăit în condiţii extrem de ostile, însă ele nu vor mai suferi în tăcere', a declarat avocatul Andrew Baker, de la biroul de avocatură Slater and Gordon. 'Chiar dacă nicio sumă de bani nu poate compensa complet condiţiile de detenţie îngrozitoare, noi sperăm că această reglementare va putea începe să-i ajute pe deţinuţi să lase în urmă acest trist capitol al vieţii lor', a adăugat avocatul.

Australia este ţinta unor critici dure din partea organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, dar şi a ONU, pentru politica sa extrem de dură faţă de solicitanţii de azil.

Lider de la Bruxelles AMENINŢĂ că taie subvenţiile. Ce ţări vor fi afectate.

Marina australiană respinge sistematic ambarcaţiunile clandestine cu migranţi. Cei care reuşesc să ajungă totuşi pe coasta australiană sunt plasaţi în tabere de detenţie în afara Australiei, cum sunt cele din Manus sau din Nauru, mică insulă din Pacific, pe perioada cât este examinată cererea lor de azil.

Chiar dacă cererea lor de azil este considerată legitimă, Canberra nu-i autorizează să se instaleze în Australia.

Condiţiile de trai din Manus şi Nauru au fost denunţate de numeroase organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, care invocă grave probleme psihologice cauzate deţinuţilor, tentative de automutilare şi de suicid.

Guvernul australian nu a reacţionat deocamdată la acest acord de reglementare a recursului colectiv. Însă Rory Walsh, un alt avocat al reclamanţilor, a declarat că această reglementare nu înseamnă o recunoaştere a vinovăţiei sale de către Canberra. 'Linia de apărare a avocaţilor (Australiei) este de a susţine că Papua şi nu ea este responsabilă de plasarea (migranţilor) în detenţie'. 'Această negare îi permite (Australiei) să continue gestionarea acestor tabere', a atenţionat avocatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.