Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Despre salariul minim, migrație și fericire

ICCV
Fericire

Fericirea chiar poate veni de unde nu te aștepți.

Dacă discuți cu un libertarian, mai devreme sau mai târziu iți va spune că dacă mărești salariul minim, automat crești șomajul. Din punctul lui de vedere este simplu. Firma trăiește într-o stare de concurență aproape perfectă, având deci un profit minim. Dacă cresc costurile cu personalul, patronul poate mări prețurile sau concedia oameni. Cum prețurile sunt ținute jos de concurenta din UE, rezultă că va concedia oameni, sporind, astfel, șomajul. Din nefericire pentru această teorie atât de elegantă, datele pe care le avem spun altceva.

Vedem în graficul de mai jos cum salariul minim (linie bleu)  crește, în timp ce șomajul (albastru) crește sau scade în funcție de starea economiei. (Șomajul reprezentat aici este calculat conform unei formule internaționale și nu are legătură cu numărul de șomeri recunoscuți de stat.)

content-image

Da, va răspunde libertarianul, dar graficul nu ține cont de emigrație, care "maschează" șomerii nou creați. Fenomenul este posibil (deși extrem de greu de dovedit). Doar că nu putem vorbi de mascare ci doar de compensare. Șomerii nu pleacă în străinătate să șomeze acolo, departe de plasa de siguranță oferită de prieteni și familie. Ei emigrează ca să lucreze. Desigur, unii vor descoperi că promisiunile primite au fost deșarte, dar în general oamenii stau afară cât au de lucru, mai mult sau mai puțin legal.

Dar este bine sau este rău să ne plece forța de muncă? În abstract, nu este nici bine nici rău: omul stă sau pleacă după cum dorește, că de aia au murit oameni la revoluție. Statul român, în schimb, în mod clar câștigă. "Pierde" niște posibili asistați sociali, dar câștigă niște bani pe care emigranții îi vor trimite acasă.

Că este bine sau este rău, pacea socială câștigă și ea. O societate în care oamenii (în special bărbații) cei mai activi și mai disperați sunt peste hotare este mai puțin predispusă la revolte și revoluții. Poate chiar mai puțin dispusă la un extremism "hard".

Astfel, România nu pierde prin migrația celor cu slabă calificare. Că poate țara nu mai corespunde cu unele viziuni ale celor care câștigă mult peste salariul minim, asta este altceva. Dar nu putem lua decizii pe baza puseurilor filosofice ale unei elite vizionare.

Problema mai greu de rezolvat este cea a emigrantului însuși. Da, în general, cel ce pleacă din țară va câștiga nu doar mai bine decât salariul minim din România, dar mai bine decât câștigul mediu net pentru cineva de calificarea sa din țară.  Pe de altă parte, emigrația poate fi o experiență traumatizantă. Cum e mai bine?

Din ... fericire, cu ocazia Zilei Internaționale a Fericirii (care este chiar astăzi) Institutul de Cercetare a Calității Vieții a publicat unele date interesante. În graficul de mai jos vedem că aceia care au stat o vreme în străinătate și s-au întors se declară mai fericiți decât restul lumii.

Cei care au plecat și au revenit în străinătate sunt reprezentați de coloana a doua (6.75/10) în timp ce restul sunt reprezentați de prima bară (6,38/10).  Celelalte coloane nu au relevanță pentru acest articol, dar le puteți citi oricum.

content-image

Deci un stadiu de migrație nu pare să scadă fericirea migrantului. Autorul ne îndeamnă să nu ne grăbim să concluzionăm nici că această migrație cauzează fericire, căci pentru asta ar fi nevoie de o analiză mai detaliată. Merită, totuși, să menționăm că fericirea cuiva care trăiește din salariul minim este oricum (probabil) semnificativ mai mică decât cifrele din grafic.

Rămâne deschisă problema dacă nu cumva fericirea se naște abia după ce avionul aterizează în țară - altfel spus nu avem date despre (ne)fericirea experimentată în străinătate.

Dacă analiza ulterioară a datelor stabilește o relație de cauzalitate vom putea spune că mărirea salariului minim nu îi face mai mulțumiți doar pe cei cu salarii mărite ci, pe termen lung, chiar și pe aceia concediați (presupunând ca marea salariului minim generează concedieri în număr mare).

Două note de final. Trebuie să înțelegem cui se aplică și cui nu se aplică datele de mai sus. Chiar dacă, în populația generală de lucrători, impactul creșterii salariului minim nu se simte, rămâne posibil să existe o categorie îngustă de oameni cu o poziție precară pe piața muncii care chiar să fie concediați și să nu se poată re-angaja. De asemenea, se înțelege de la sine că salariul minim nu poate fi mărit la infinit. Faptul că nu s-au documentat efecte adverse în acest moment nu înseamnă că, dacă se merge prea departe, ele nu vor apărea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.