Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul poliţiei regionale din Catalonia demisionează, în perspectiva referendumului interzis privind autodeterminarea

ibtimes.co.uk
protest catalonia

Directorul poliţiei regionale din Catalonia şi-a prezentat luni demisia, cu mai puţin de trei luni înainte de referendumul cu privire la autodeterminare, care a fost interzis de justiţia spaniolă şi a cărui organizare ar fi urmat să o supravegheze, au indicat surse concordante citate de AFP, potrivit Agerpres.

Albert Batlle, care conducea "Mossos d'Esquadra" din 2014, şi-a prezentat demisia, care i-a fost acceptată, a menţionat pentru France Presse un purtător de cuvânt al poliţiei. 

Demisia lui Batlle a fost confirmată şi de o purtătoare de cuvânt a guvernului regional. Ea are loc după ce vineri trei membri ai executivului regiunii din nord-estul Spaniei au părăsit guvernul condus de separatistul Carles Puigdemont, precedaţi la începutul lui iulie de un alt membru al guvernului regional care a exprimat dubii în legătură cu viabilitatea referendumului interzis de Madrid. 

Catalonia dispune din 2014, între largile sale competenţe, de un corp propriu de poliţie cu circa 17.000 de agenţi, care depind politic de administraţia catalană, dar au totodată obligaţia de a respecta legislaţia şi justiţia spaniole, ceea ce îi pune pe agenţi într-o situaţie delicată în perspectiva referendumului prevăzut pentru 1 octombrie. 

Mossos d'Esquadra "se află în slujba legii, a cetăţenilor şi nu a unui guvern, cu atât mai puţin a unui guvern de radicali, care vrea să încalce normele", a subliniat luni la Madrid ministrul justiţiei, Rafael Catala. 

Ameninţările Madridului s-au intensificat la adresa funcţionarilor de stat ce vor accepta să participe la organizarea scrutinului şi a întreprinderilor ce vor furniza logistica. Aceştia sunt pasibili de urmăriri penale şi de amenzi usturătoare. 

De mai multe zile, presa catalană şi cea madrilenă evocă o 'criză' în sânul guvernului catalan, vicepreşedintele acestuia, Oriol Junqueras, insistând asupra necesităţii de a lua deciziile de manieră colectivă, în vederea referendumului, pentru a asigura unitatea în faţa acestor ameninţări judiciare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.