Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk va pune presiune pe Theresa May în legătură cu negocierile privind Brexit-ul

reuters
donald tusk

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, o va întreba pe şefa guvernului britanic, Theresa May, într-o întâlnire pe care cei doi lideri o vor avea vineri, cum va îndeplini condiţiile Uniunii Europene înainte de summitul de la mijlocul lunii decembrie pentru lansarea negocierilor comerciale post-Brexit, a spus joi o sursă din cadrul UE, citată de Reuters.

Oficialii UE au început pregătirile interne pentru a putea avansa la negocierile privind relaţiile comerciale dintre Londra şi Bruxelles după summit, a adăugat sursa. "Tusk o va informa pe May că un astfel de scenariu pozitiv nu este sigur, va necesita mai multă muncă, iar timpul este scurt", a subliniat sursa. "Şi o va întreba pe May cum intenţionează Marea Britanie să avanseze în privinţa celor trei chestiuni cheie pentru prima fază" a negocierilor, a mai spus sursa, conform Agerpres.

Cei 27 de lideri ai statelor UE (fără Marea Britanie) şi-au dat la ultimul summit acordul pentru începerea pregătirilor interne în vederea demarării a ceea ce în poziţia de negociere a europenilor este descrisă drept a doua fază a discuţiilor cu Londra, respectiv negocierea relaţiilor viitoare dintre UE şi Marea Britanie după data oficială a Brexit-ului, 29 martie 2019, în special un acord comercial şi eventual perioada de tranziţie de doi ani solicitată de premierul britanic Theresa May.

Însă ei au amânat pentru summitul din luna decembrie decizia de a-l autoriza pe Michel Barnier să angajeze discuţiile privind această a doua fază înainte de a se înregistra progrese în cele trei dosare esenţiale pentru europeni, respectiv 'factura' Brexit-ului, drepturile cetăţenilor comunitari în Marea Britanie şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, Londra insistând în schimb că aceste două negocieri trebuie purtate în paralel.

Donald Tusk se va întâlni cu Theresa May vineri, în jurul prânzului (11.30 GMT), la Göteborg, în Suedia, cu ocazia unui summit al UE dedicat chestiunilor sociale şi legate de piaţa muncii, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al preşedintelui Consiliului European.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.